Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Italija muku muči sa sušom: Gase fontane i tuševe na plažama, sudovi se peru ručno

  Italija ima nove probleme: vrućine i suša zadaju muke, a regioni uvode vanredno stanje. U Lombardiji se od Švajcarske traži pomoć za vodu.

  Gradonačelnik Milana isključio je fontane i zabranio punjenje privatnih bazena. Nivo vode jezera Mađore za tri dana se spustio za ceo metar.

  Ovih dana su uvedene mnoge mere za restrikciju vode. Na primer, u regionu Pijemont se već koriste cisterne, a noću se zatvara voda.

  Voda samo za piće

  U gradovima Savona, Imperija i Alto Adiđe gradonačelnici su izdali naređenje da se voda može koristiti samo za piće i tuširanje, ali ne i za zalivanje bašte, prenosi RTS.

  Neke od mera su i da se mašine za veš koriste samo za programe sa maksimalnom temperaturom do 30 stepeni i da se mora nekoliko puta koristiti ista voda, da se ona kojom se pralo voće i povrće upotrebi za zalivanje cveća.

  Od 8 ujutru do 21 je zabranjeno zalivanje bašta kao i pranje kola i motora, osim u zvaničnim perionicama.

  Gradonačelnik Milana je isključio fontane i zabranio punjenje privatnih bazena, temperatura u stanovima kada se uključuje klima ne sme biti niža od 26 stepeni, a u mnogim opštinama u Liguriji neće moći da se koristiti tuš na plažama.

  Pranje posuđa samo ručno

  Čak se dolazi i do toga da se posuđe pere ručno i to vodom u kojoj je kuvana pasta.

  U Milanu, jedine fontane koje su otvorene su takozvani zeleni zmajevi, odnosno one koje koriste turisti i Milanezi za piće kada su na ulicama.

  Predsednik italijanske civilne zaštite Fabricio Kurčo izjavio je da nije isključeno da će biti uvedene mere na nacionalnom nivou što se tiče korišćenja vode za piće tokom dana.

  Malo padavina, topla i zima

  Još u martu, sa dolaskom proleća, u Italiji se govorilo o tome da već mesecima ne pada kiša te da je protekla zima bila najtoplija i najsušnija od svih do sada, sa 65 odsto manje kiše od proseka i sa sušom koja je na maksimalnim istorijskim nivoima.

  Danas, nekoliko meseci kasnije, zemlja se suočava sa katastrofalnom situacijom.

  Najveća italijanska reka Po nije bila u ovakvom stanju još od 1972. godine, a eksperti ovu situaciju definišu kao „ekstremno ozbiljnu“.

  Najteže na severu zemlje

  Najteža situacija je na severu Italije, u Toskani i Emiliji–Romanji. U regionu Veneto su učestali požari zbog suše. Na vrhu Monte Bjanko, na visini od 4.750 metara, termometar je dostigao 10,4 stepena.

  „Ono što smo nekada zvali rekama sada su potoci. Reka Po bukvalno curi“, izjavio je Alesandro Foli, predsednik Nacionalnog udruženja za sanaciju navodnjavanja i poboljšanja zemljišta.

  Ni jezera severne Italije nisu u boljem položaju. Lago Mađore je za tri dana izgubilo metar vode i trenutno je zabranjeno kružiti čamcima jer je nivo veoma nizak, a jezero Komo je popunjeno samo 18 odsto.

  U severnoj Italiji, u zavisnosti od oblasti, padalo je između 50 i 90 odsto manje kiše u odnosu na prosek prethodnih godina.

  Kopernikus, služba Evropske unije koja prati teritoriju, izmerila je rekordnu temperaturu tla na Sardiniji – čak 51 stepen Celzijusa.

  Još jedna posledica visokih temperatura su požari, koji su se od početka godine utrostručili u odnosu na istorijski prosek, piše Korijere dela sera. Mediteransko more je toplije za pet stepeni.

  Italija je pogođena višemesečnim sušama, izuzetno visokim temperaturama, požari su uništili 9.000 hektara, oluje su kratkotrajne ali razorne i dovode do uništavanja useva, grada veličine teniske loptice. Oluje, opet, ne donose dovoljno kiše koja bi rešila tešku situaciju.

  Stručnjaci nemaju sumnje da su uzrok toplotnog talasa stalne klimatske promene.

  Inflacija i rat: Italijanima troškovi života skaču za 2.354 evra

  Izvor: RTS, italijanski mediji

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE