Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Istraživanje pokazalo: EXIT nije bio mesto masovnog zaražavanja

  U Novom Sadu je u protekle dve sedmice sprovedeno naučno istraživanje, čiji je cilj procena uticaja održavanja EXIT festivala na širenje koronavirusa i stepen efikasnosti bezbednosnog protokola.

  Preliminarni rezultati kažu da festival nije bio mesto masovnog zaraživanja, saopštili su organizatori EXIT-a.

  Istraživanje je organizovalo stručno osoblje Doma zdravlja Novi Sad i udruženje Projekt Lab, pod rukovodstvom šefa istraživačkog tima epidemiološkinje Marije Milić.

  Ukupno 345 ispitanika je podeljeno u dve grupe – vakcinisane i one koji su na festival ulazili s negativnim testom. Oni su testirani pre ulaska na festival, od 8. do 10. jula, i samo jedna osoba je bila pozitivna i njoj je bio onemogućen ulazak na festival.

  Testiranje je ponovljeno nakon sedam dana, od 15. do 17. jula, i rezultati su bili više nego ohrabrujući – u obe grupe nijedna osoba nije bila pozitivna na kovid.

  (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS)

  „Uz rigoroznu kontrolu ulaska, ovakvi rezultati istraživanja su bili očekivani. Za konačnu analizu biće potrebno neko vreme, ali već sada se može reći, kako na osnovu istraživanja, tako i na osnovu kretanja dnevnog broja novozaraženih u Novom Sadu, da Egzit nije bio mesto masovnog zaražavanja“, rekao je direktor Doma zdravlja Novi Sad Veselin Bojat.

  Još jedan uverljiv dokaz da na Egzitu nije bilo masovnog širenja virusa je i činjenica da ni 10 dana nakon početka festivala nije došlo do značajnog pogoršanja epidemiološke situacije u Novom Sadu, te da se broj pozitivnih slučajeva od 8. do 19. jula u gradu ne razlikuje od proseka u ostatku zemlje.

  Pokazatelj da na Egzitu nije došlo do masovnog zaražavanja je i preliminarni podatak da je od gotovo 20.000 stranaca, od kojih je većini bio potreban PCR test za povratak u zemlju porekla, samo jedan bio pozitivan, ističu organizatori festivala.

  Osnivač i direktor Egzita Dušan Kovačević poručio je da istraživanje pokazuje da se i tokom pandemije može naći način i model po kojem se i najmasovniji događaji mogu organizovati potpuno bezbedno.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE