Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Istraživanje BCBP: Srbija – zarobljena zemlja kriminalizovanih institucija

  Građani Srbije prepoznaju da su institucije u Srbiji korumpirane i da demokratija u Srbiji funkcioniše sa problemima, ili je nema, zaključak je onlajn diskusije „Zašto je srpska demokratija pokvarena“.

  Istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) „Demokratije u Srbiji nema, a nije ni poželjna“, pokazalo je da najveći broj građana smatra da demokratije u Srbiji nema, ili da, ukoliko je ima, funkcioniše sa problemima, kao i da institucije ne rade u interesu građana.

  Direktor istraživanja BCBP Predrag Petrović kazao je da građani Srbije dobro daju „dijagnozu“ demokratije u Srbiji i da oni vide da je Srbija zarobljena država, u kojoj demokratije nema.

  Desetak procenata građana smatra da demokratija postoji, dok ostali građani smatraju da je ili nema ili da funkcioniše sa ozbiljnim ili nekim manjim problemima.

  On je kazao da je na pitanje „da li političari rade u interesu građana“, svega desetak odsto ispitanika odgovorilo potvrdno, dok dve trećine građana smatra da političari organizovani u interesne grupe zloupotrebljavaju vlast zarad ostvarenja ličnih interesa.

  Istraživanje je pokazalo da najveći broj građana misli da političari zloupotrebljavaju instrumente vlasti, pre svega vladu, pravosuđe, policiju, ali i medije. „Mediji su visoko na listi građana da se nalaze na listi zloupotrebljenih aktera od strane političara“, naveo je Petrović.

  Prema njegovim rečima, fokus grupa mladih i zaposlenih smatra da je Srbija u stanju u kome ima institucije, koje, umesto da rade u službi građana, rade u svom interesu, a stiče se i utisak da su državne institucije vrsta „kriminalnih organizacija“.

  Petrović je ocenio da je utisak da institucije rade u interesu političara i uskog kruga ljudi koji se nalaze uz političare, kako je naveo, strani i domaći tajkuni.

  Stariji istraživač BCBP Srđan Hercigonja izjavio da veliki broj građana nema poverenja u predsednika države što instituciju predsednika čini polarizovanom.

  Dodao je da 90 odsto građana, prema istraživanju, ocenjuje da predsednik države donosi najveći broj odluka u državi.

  Prema istraživanju, ispitanici se u najvećoj meri zalažu za lustraciju odgovornih kao i za formiranje specijalnog tužilaštva i policije „sastavljenog od čestitih ljudi“.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE