Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Istorijski dan“: Kolonijalna sila vraća poharano blago u Nigeriju

  Nigerija će dobiti nazad svoje istorijsko nasleđe. Prvih dvadeset beninskih bronzi iz nemačkih muzeja vraćene su u Nigeriju, odakle potiču.

  Te vredne table i skulpture svečano su predale šefica diplomatije Analena Berbok i državna sekretarka za kulturu Klaudija Rot.

  „Ovo je istorijski dan u kojem vraćamo ono što nam nikad nije pripadalo“, rekla je državna sekretarka Klaudija Rot tokom posete nigerijskom glavnom gradu Abudži u utorak. Tamo će biti predato dvadeset takozvanih beninskih bronzi iz pet nemačkih muzeja.

  „Ovo vraćanje predstavlja priznanje nepravde kolonijalne prošlosti kojom je prisvajano ono što je opljačkano“, rekla je Rot za DW. Ona se nada da je to put da se zatvore rane jer „time vraćamo deo kulturnog identiteta koji smo ukrali“.

  (AP Photo/Olamikan Gbemiga)

  Rot i ministarka spoljnih poslova Berbok predale su u utorak dvadeset primeraka kulturnog blaga iz zapadnoafričke zemlje. Predmeti od bronze, slonovače i drugi spadaju u najbitnije umetnine Afrike. Većinu su poharali britanski kolonijalni gospodari oko 1897. godine.

  U dvadeset nemačkih muzeja ima ukupno 1.100 predmeta uzetih iz palate ondašnjeg beninskog kralja, koja se nalazi u današnjoj Nigeriji. Letos su muzeji potpisali da će vratiti stotine tih predmeta, koji danas vrede desetine miliona evra i imaju neprocenjivu kulturnu vrednost.

  Političarke na putovanju prate direktori više muzeja, iz Berlina, Hamburga, Kelna… Oni su ranije preneli vlasnička prava za umetnine, ali i potpisali ugovore o pozajmici za druge, koje će i dalje biti izložene u nemačkim muzejima.

  Beninska bronza, Nigerija (AP Photo/Olamikan Gbemiga)

  „Ono što su naši preci stvorili“

  Klaudija Rot je sa delegacijom obišla umetničku ulicu u Abudži, gde nigerijski umetnici izlivaju predmete od bronze i mesinga. „Odlično“, kaže jedan od njih, Evan Aigbe, na vest da se bronze vraćaju kući. On je treća generacija u porodici koja lije bronzu, ali prva koja će svojim očima moći da vidi „ono što su naši preci stvorili“, to jest beninske bronze.

  „Današnji dan nam govori da je restitucija postala realnost“, kaže Godvin Obaseki, guverner regiona. „Današnji dan je vrlo značajan, jer mi govori da Nemci stvarno ispunjavaju ono što su najavili.“

  Nigerija, bronza (AP Photo/Olamikan Gbemiga)

  U Nigeriji bi zbog bronzi trebalo da bude izgrađen moderni muzejski objekat. Kako kaže Klaudija Rot, vraćanje umetnina je „preduslov da ovde i sada pričamo o modernoj umetnosti, o saradnji muzeja, i pravimo zajedničke planove da pomognemo kako bi ovde nastao moderni kampus, podržimo arheološke radove, rečju da stvorimo zajedničku budućnost.“

  Nemačka bi trebalo da podrži novi muzej finansijski, stručno, kao i da podrži zajednička arheološka iskopavanja. „Mislim da smo na dobrom putu da doprinesemo da ove bronze ponovo nađu domovinu“, rekla je Rot. To je, dodala je, početak novog odnosa „Nemačke i Nigerije i Evrope i Afrike“.

  Izvor: DW

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE