Isti kvalitet proizvoda na istoku i zapadu EU

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Isti kvalitet proizvoda na istoku i zapadu EU

  Evropske institucije su nakon desetočasovnih pregovora postigle konačni dogovor o zabrani dvostrukog kvaliteta proizvoda na istoku i zapadu Evropske unije.

  Direktiva propisuje da će kazne za proizvođače koji plasiraju dvostruki kvalitet biti do četiri odsto njihovog godišnjeg prometa.

  Dogovorena je i sigurnosna odredba da Evropska komisija mora u roku tri godine da napravi ocenu efikasnosti novih pravila i po potrebi ih pooštri.

  Hrvatska evroposlanica Biljana Borzan je navela da je time završena petogodišnja bitka čiji je rezultat jednak kvalitet svih proizvoda u celoj EU.

  Kap koja je prelila času, kako je navela, bilo je istraživanje koje je sprovela sa Hrvatskom agencijom za hranu, a čiji su rezultati pokazali da je trećina prehrambenih i neprehrambenih proizvoda u Hrvatskoj nižeg kvaliteta nego u Nemackoj, ali i skuplja.

  Čak 82 odsto građana Hrvatske se izjasnilo da smatraju da ih multinacionalne kompanije tretiraju kao građane drugog reda.

  “Mene su ti rezultati obavezali i obećala sam da neću stati dok ne ostvarimo stvarnu ravnopravnost za sve građane EU. Dogovorena je zabrana različitog kvaliteta za sve proizvode, dakle i hranu, ali i tehniku, automobile i slično”, objasnila je Borzan.

  Do sada često proizvodi nisu bili jednakog kvaliteta u svim zemljama EU, a više puta je ustanovljeno da su u zapadnim, bogatijim zemljama znatno kvalitetniji nego na istoku EU.

  Izvor: B92, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE