Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  IQOS misija svet bez duvanskog dima i u službi nauke

  U čemu je razlika između duvanskog dima i aerosola koji nastaje zagrevanjem duvana?

  Na ova pitanja pokušao je svojim eksperimentima da odgovori naučni komunikator Milan Popović, poznat po tome da različitim starosnim grupama uspeva da približi nauku i učini je zanimljivom.

  Svojim eksperimentima u IQOS Boutique-u u Galeriji proteklog vikenda pokušao je da na pristupačan i jednostavan način objasni zbog čega je ovaj bezdimni uređaj nove generacije bolji izbor za punoletne pušače od klasičnih cigareta.

  IQOS uređaji zasnovani na tehnologiji zagrevanja nude bolju alternativu u odnosu na nastavak pušenja cigareta, zahvaljujući nauci koja stoji iza ove tehnologije i koja donosi stvarne promene.​

  U jednom od eksperimenata naučnik je poredio promene koje aerosol 20 patrona nesagorevajućeg duvana ostavlja kada se provuče kroz beli tufer od vate, sa promenama koje na istom materijalu izaziva dim 20 cigareta.

  Od cigareta je na tuferima ostala jaka boja i jak miris koji se zadržava danima,
  dok kod IQOS patrona  to nije slučaj. Miris je znatno blaži, a promene boje nema. Zatim su opušci ubačeni u posebne posude i kod cigarete se može uočiti promena boje opuška, kao i kondenzovan katran.

  Kod zagrevanih patrona postoji mala promena boje, gotovo neprimetna.

  Kako je objasnio Milan, sve ove ekspermente i pušači mogu da sprovedu u kućnim uslovima i lično se tako uvere u prednosti ovog uređaja u odnosu na klasične cigarete.

  Milan je objasnio da se nesagorevajuće duvanske patrone zagrevaju na temperaturi ispod 350 stepeni, te da onda nema sagorevanja i dima već ispravanjem nastaje aerosol koji sadrži nikotin za kojim pušači toliko žude. Istakao je da nikotin izaziva zavisnost i nije bez rizika, ali da nasuprot popularnoj zabludi, on nije vodeći uzrok bolesti povezanih sa pušenjem. Istraživanja ukazuju da je glavni problem zapravo duvanski dim, koji sadrži štetne i potencijalno štetne materije.

  “Ukus cigarete je zapravo posledica ukusa i mirisa dima koji nastaje sagorevanjem duvana. IQOS ne proizvodi dim jer zagreva duvan umesto da ga sagoreva. Na taj način pruža pravi ukus duvana, sa 95% manje štetnih i potencijalno štetnih sastojaka u poređenju sa cigaretama. Svakako, to nužno ne znači i smanjenje rizika za 95%. Upravo zato što se duvan zagreva a ne sagoreva, duvanska para (aerosol) koju korisnik udiše fundamentalno je različita po svom sastavu od cigaretnog dima. Nesagorevajući duvanski proizvodi sadrže pravi duvan – i stoga mogu da obezbede nikotin – dok je broj i nivo ostalih materija u aerosolu znatno smanjen u poređenju sa duvanskim dimom”, objasnio je tokom izvođenja eksperimenta.

  IQOS zagreva duvan umesto da ga sagoreva, što znači da ne morate da brinete ni o pepelu.

  Za grumen katrana koji je ovom prilikom bio izložen Milan je objasnio da ga je dobio filtrirajući dim 400 cigareta kroz više litara vode da bi na kraju tu vodu eliminisao uparavanjem i katran dobio kao suvi ostatak.

  “Strašna mi je pomisao da i mali deo ovoga ostaje u našim plućima”, kaže Milan.

  U okviru ekperimenta izdvojen je i eksponat dve vilice sa zubima kako bi se procenila promena boje zuba, nakon izlaganja istih aerosolu nesagorevajućih patrona, odnosno dimu cigareta.

  Bilo je očigledno da dim cigarete izaziva promenu boje zuba (poprimili su smeđu boju), dok aerosol u drastično manjoj meri utiče na promenu boje zuba. Treba imati u vidu da, ukoliko su zubi već obojeni, prelazak na IQOS neće uticati na boju tih mrlja.

  Takođe, Milan je tokom ekperimenta prikazao i naočare kojima je jedno staklo bilo intenzivno izloženo duvanskom dimu. Za ovo staklo koje je očito dobilo tanak, braon sloj na svojoj površini objasnio je da je to isto ono prebojenje koje vidimo na svim predmetima u slabo provetrenim prostorijama u kojima se puši. Dok kod stakla izloženih aerosolu nema promena, što se odnosi i na prostor u kome se konzumira IQOS.

  Bez obzira što je IQOS dokazano bolja opcija za pušače od nastavka pušenja cigareta, IQOS nije bez rizika i sadrži nikotin koji izaziva zavisnost.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Filip Moris

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE