Investitorima na jugu Srbije ističu subvencije, a efekti...

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Investitorima na jugu Srbije ističu subvencije, a efekti…

  Fabrikama kojima je plaćeno skoro 50 miliona evra da otvore pogone na jugu Srbije istekli su ugovori sa državom, pa bi svakog dana mogli da se “spakuju i odu”, dok podataka o njihovim stvarnim efektima – nema, pišu Južne vesti.

  Milione evra dobile su Jura, Šinvon ili Leoni da na jugu otvore svoje proizvodne pogone, u kojima uglavnom radi “jeftina radna snaga”. Stručnjaci ističu da je ovakav model subvencionisanja koji se praktikuje već godinama – loš, ekonomski neisplativ i bez efekta.

  Milioni iz državne kase dati ovim fabrikama se fino zovu subvencije, pojašnjava dugogodišnji novinar i ekonomski analitičar Miša Brkić, što zapravo znači da ih je na ove prostore privukao novac, a ne dobar poslovni ambijent.

  Ovo što im mi nudimo, to je ono – ‘ajde da ih potkupimo da dođu tako što ćemo im dati subvencije i dok je tih subvencija oni će imati ekstra profit i poslovaće ovde. Kad im to prestane, njihova “slika poslovanja” se potpuno menja, imaju manju zaradu, počinju da gledaju koliki su im troškovi i kažu “pa nama se više ne isplati da sedimo ovde, idemo tamo gde će troškovi poslovanja biti toliko mali da mi imamo interes da se preselimo”, pojašnjava Brkić.

  Nepoznati efekti, plate…

  Ugovori su istekli niškoj i leskovačkoj Juri, fabrici ŠinVon i kompaniji Leoni u Doljevcu, a zasad je izvesno da pogone neće preseliti Jura iz Leskovca, kako je potvrđeno Južnim vestima, dok se još ne zna kakvi su planovi ostalih fabrika.

  Brkić ističe da, iako ta praksa traje više od decenije, i dalje nema podataka o njihovim stvarnim efektima. Efekti su dnevno-politički, a ne dugoročni ekonomski. Kad bi se malo dublje zagrebalo ispostavilo bi se, hajde neću da kažem da sve kompanije koje su došle na subvencije, neće ostaviti neki pozitivan benefit u Srbiji. Mi smo ih potplatili da dođu, kaže Brkić.

  Ističe da time ne želi da optuži investitore koji su došli u Srbiju i možda planiraju da odu iz nje, ali država koja bi trebalo da štiti građane čije pare daje, krije ugovore koje sklapa sa stranim kompanijama, a “gadi se” da našim novcem plaća domaće preduzetnike i podstiče domaću industriju, koja bi i nakon isteka ugovora ostala u Srbiji.

  Kad pogledate ekonomske pokazatelje na pravi način to su sve šarene laže koje se nama pričaju. Pogotovu niko neće da strateški, razvojno, stavi prst na čelo i vidi da li od tih subvencija mi imamo neke vajde, navodi Brkić i dodaje da je i dalje teško doći do zvaničnih podataka kolike su plate radnika u pomenutim fabrikama.

  Stranim kompanijama Jura, ŠinVon i Leoni koje posluju u Nišu, Leskovcu, Prokuplju i Doljevcu, prethodnih godina ukupno je isplaćeno iz državne kase 47,75 miliona evra, jer su, prema podacima Ministarstva privrede, ispunili obaveze iz ugovora i prošli faze monitoringa.

  U Ministarstvu privrede pojašnjavaju da je procedura kod subvencionisanih fabrika takva da kada se poklopi istek ugovora sa istekom perioda monitoringa, “završavaju se sve obaveze investitora po ugovoru o dodeli sredstava podsticaja”.

  Izvor: Južne vesti

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE