Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Investitor u Nišu OTPUŠTA radnike za koje mu je PLATILA država?

  Austrijski Cumtobel, Lightning i Tridonik firma, počeli su otpuštanje radnika iz niškog pogona dok je treća smena u ovoj fabrici čak i ugašena.

  Kako javljaju sagovornici koji rade u fabrici, nudi se i otpremnina onima koji pristanu na sporazumni raskid ugovora. Plan zapošljavanja u ovoj fabrici je bio 1.100 radnika do 2021. godine, od čega 280 na pozicijama inženjera.

  Po pisanju lista Danas, subvencija treba da bude oko 7.200 evra po radnom mestu, pa je tako ovoj kompaniji dato preko 8 miliona evra subvencija.

  Zbog straha, niko od radnika nije hteo da izađe u javnost već su insistirali na anonimnosti. Informacije do kojih smo došli govore da fabrika trenutno ima maksimalno oko 860 radnika u tri kompanije koje rade u okviru objekta.

  „Do 2021. godine najavljeno je da bude 1.100 radnika po svim izjavama i pisanjima u medijima. Povodom ovih činjenica pozivamo sve nadležne inspekcije kao i Fond za razvoj Srbije da se obrati javnosti sa tačnim podacima.“

  Dokumentacija u koju je list imao uvid pokazuje da je oko 20 radnika otpušteno dok se u „bodovnim listama“ spremaju još 20 radnika za otpuštanje.

  Zaposleni koji su se javili objasnili su da se daje i otpremnina za dobrovoljni odlazak sa posla od 150.000 dinara. „Koliko para su dobili za naša radna mesta kad nam daju otpreminu od 150.000 dinara?“ – pitao je jedan radnik fabrike.

  Više izvora iz fabrike je objasnilo da su dobili i otpremninu, ali samo pod uslovom da potpišu sporazumni raskid ugovora, po njihovim rečima, da bi zadržali subvencionisani novac za svako radno mesto dok bi kasnije mogli opet da zaposle nekog drugog i opravdaju subvenciju.

  Radilo se i ocenjivanje radnika pa u skladu sa tim im je navodno napravljen spisak za otpuštanje, navode izvori Niške inicijative iz ove fabrike. Dostavljena je i dokumentacija koja potvrđuje ove navode na kojoj se vide i ocene kao i imena rukovodilaca koji su sprovodili ove mere i odluke.

  “Otpuštaju se samo radnici koji su uzimali bolovanja i koji su imali neke sukobe sa šefovima. Lista ocenjivanja i bodovanja služi samo kao izgovor za ono šta nam rade. Šefove koje su nam doveli su jako neljubazni i slabo barataju pravilnim srpskim, a kamoli engleskim jezikom”, objašnjavaju sagovornici.

  Plate su smanjene radnicima koji već duže vreme rade u fabrici, dok je izgovor za smanjenje plate upravo gašenje treće smene. Tako su radnici koji duže vreme rade dobili plate koje su manje ili iste kao kada su došli u fabriku.

  Vučić bio srećan zbog dolaska Cumtobela

  Dolazak Cumtobela je još 2017. slavodobitno najavljivao predsednik, a tada premijer Aleksandar Vučić.

  „Jedan od najboljih proizvođača inovativnih rasvetnih sistema, austrijska kompanija Cumtobel, otvoriće fabriku u Nišu“, govorio je, najavivši da će u tu fabriku austrijska kompanija investirati 30 miliona evra.

  „Kao predsednik Vlade, danas sam posebno srećan, naročito zbog onoga što sam obećao prilikom sedmodnevnog boravka u Nišu, a to je da jedan od najboljih proizvođača inovativnih rasvetnih sistema, austrijska kompanija Cumtobel, definitivno dolazi u Srbiju“, naveo je Vučić.

  Izvor: Danas, Niška inicijativa

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE