Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Investicioni BUM u Srbiji: Japanci ulažu skoro 2 mlrd. USD?

  Japanski Nidek (Nidec Corporation), koji posluje širom sveta, uložiće 200 milijardi jena (1,9 milijardi dolara) u izgradnju fabrike motora za električna vozila u Srbiji, piše tokijski poslovni denvnik Nikei.

  Nidek je u završnoj fazi razgovora sa srpskim vlastima o planovima za izgradnju fabrike i istraživačkog centra u Srbiji, budući da kompanija nastoji da proširi svoje uporište u Evropi čije tržište električnih vozila konkuriše kineskom, navodi list.

  Kompanija ulaže u proširenje svojih proizvodnih kapaciteta elektromotora u Kini, najvećem svetskom tržištu novih automobila. Sada želi da kroči na Stari kontinent, koji takođe pokazuje veliki potencijal.

  Pogon u Srbiji postaće jedan od najvećih proizvodnih centara japanske kompanije u Evropi, koji će dostići godišnju proizvodnju između 200.000 i 300.000 jedinica do 2023. godine, dodaje se tekstu koji prenosi portal Seenews.

  Dalje se podseća da je iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića u septembru saopšteno da Nidek razmatra investiciju u izgradnju fabrike u Novom Sadu, koja bi mogla da počne sa radom 2021. godine.

  Predsednik japanske kompanije Jun Seki je u septembru bio u poseti Srbiji i tom prilikom je sa Vučićem razgovarao o mogućem ulaganju.

  Delegacija Nideka, koju je predvodio Seki, posetila je tada i oblast Sever 4 u novosadskoj industrijskoj zoni kako bi istražila potencijalnu lokaciju za projekat.

  Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je ranije da se sa Nidekom duže od godinu dana razgovara o fabrici za automobilske delove koja bi zaposlila hiljadu ljudi.

  On je dodao da ukoliko Nidek dođe, a ostvari se i već najavljeno ulaganje nemačkog Kontinentala, Novi Sad neće imati problem sa zapošljavanjem.

  U prvoj polovini 2020. godine prodaja električnih vozila i priključnih hibrida u Evropi porasla je za 62 odsto, na 399 hiljada, prema Evropskom udruženju proizvođača automobila.

  Prema JATO Dynamicsu, električni automobili i hibridi nadmašili su prodaju dizela u septembru.

  Izvor: Agencije

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE