Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Investicija Gazproma u Republiku Srpsku

  Vršilac dužnosti direktora preduzeća Gas-res Slobodan Puhalac i predsednik Upravnog odbora kompanije Gasprom SPG tehnologije iz Sankt Peterburga Aleksej Konstantinovič Kahidze potpisali su u Banjaluci sporazum o formiranju zajedničkog preduzeća između ovih kompanija i pismo namere.

  Zajedničko preduzeće Gas-resa i Gasprom SPG tehnologije vredeće oko 70 miliona evra, a biće izgrađeno u Zvorniku, rekao je predsednik Srpske Milorad Dodik, nakon potpisivanja sporazuma i pisma namere. Sedište buduće fabrike biće u Banjaluci.

  Predsednik RS je rekao da ovaj događaj predstavlja dokaz uspešne saradnje sa kompanijama iz Ruske Federacije, ali i sa Rusijom u celini.

  „Ovo je i dokaz visokog poverenja, jer je ovo prva fabrika te vrste koja će se graditi u Zvorniku i obezbediće dodatnu energetsku sigurnost ne samo građanima Srpske, njenoj industriji i javnim ustanovama, nego i čitavom regionu. Verujemo da primena novih tehnologija omogućava približavanje jeftinijoj energetskoj komponenti“, naglasio je Dodik.

  U zajedničkom preduzeću deo vlasništva imaće Gas-res, a sve se odvija u okviru Gaspromove kompanije koja obezbeđuje finansijskog partnera i tehnologiju.

  Sedište novog preduzeća biće u Banjaluci, a sledi izbor lokacije za fabriku u Zvorniku, za koju je već urađen projekat i obezbeđena sredstva.

  Predsednik UO Gasprom SPG tehnologije Aleksej Konstantinovič Kahidze naveo je da se njihova tehnologija tečnog gasa aktivno razvija širom sveta i da je to pre svega ekološka tehnologija, koja se može koristiti svugde gde „nema dosta električne energije i grejanja“.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE