Insajder: JAT nije učestvovao u pregovorima sa Etihadom

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Insajder: JAT nije učestvovao u pregovorima sa Etihadom

  Zvanično JAT je vodio pregovore sa Etihadom, ali JAT uopšte nije učestvovao u pregovorima, piše Insajder.

  “Nismo imali detalje tih pregovora sve do negde kraja jula, praktično negde pred potpisivanje”, kaže za Insajder izvršni direktor za saobraćaj u kompaniji JAT u vreme potpisivanja ugovora o partnerstvu s Etihadom Velibor Slavuj.

  Slavuj ističe da je nacionalna avio kompanija zbog ovakvog načina pregovaranja te 2013. godine “stavljena pred svršen čin”.

  Kako otkrivaju novinari Insajdera, nacrte ugovora o strateškom partnerstvu s Etihadom, rukovodstvo JAT dobilo je samo sedam dana uoči svečane ceremonije potpisivanja koja je organizovana u Hajatu 1. avgusta 2013. godine.

  U tih nekoliko dana pravni tim JAT trebalo je da analizira dokumentaciju na više stotina strana.

  Vršilac dužnosti generalnog direktora u tom trenutku bio je Velibor Vukašinović koji kaže da je pravni tim JAT danonoćno radio na pokušajima da poboljša nacrte. Upitan da li je zadovoljan ugovorima, on ističe da je JAT učinio sve što je mogao.

  “Nisam potpuno zadovoljan, ali odluka da se ulazi u strateško partnerstvo je nešto što nije bila moja stvar, nego je odluka Vlade. Mi smo od ponuđenog uradili najbolje što smo mogli”, kaže Vukašinović.

  “JAT bi bio uspešan i bez partnerstva”

  Pravni tim JAT detaljno je analizirao nacrt osnovnog ugovora i izneo niz primedbi. Prema analizi do koje je došao Insajder, jedna od primedbi na sadržaj ugovora odnosila se i na pogodnosti koje dobija nova avio kompanija Er Srbija čiji je 51 odsto vlasnik država, dok arapska kompanija Etihad ima 49 odsto.

  “Smatramo da bi JAT Ervejz uz finansijsku pomoć predviđenu ovim ugovorom i uz sve pogodnosti koje se nude, kao što su popust na usluge Aerodroma i cene goriva, uspešno poslovao i bez strateškog partnerstva s Etihadom u obliku kako je predviđen predloženim dokumentima”, navodi se u analizi.

  Izvor: Insajder

  Foto: JAT

  What's your reaction?

  Komentari

  • zoranlomic59@gmail.com

   Dovodjenje strateskog partnera nije u poenti dobrog poslovanja,slazem se sa tvrdnjom da bi poslovali dobro i bez Etihada.Strateski partner je bio potreban zbog kupovine novih aviona koji su bili obecani od istih.O tome zasto i kako se odustalo od nabavke novih aviona treba da odgovaraju oni koji su ih doveli.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE