Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prosečna zarada

  Inflacija unapred „pojela“ povećanje minimalca

  Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) zatražiće da se na Socijalno-ekonomskom savetu (SES) razgovara o povećanju minimalne zarade za ovu godinu, nakon što Republički zavod za statistiku saopšti cene i vrednost minimalne potrošačke korpe za januar, rekao je sekretar Veća SSSS Zoran Mihajlović.

  On je agenciji Beta rekao da je u decembru dogovoreno sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić da se početkom ove godine ponovo razgovara o „minimalcu“.

  Minimalna potrošačka korpa u decembru koštala je više od 50.000 dinara i već tada je nadmašila minimalnu zaradu za ovu godinu koja će iznositi nešto više od 40.000 dinara. To znači da je minimalac još u decembru izgubio korak sa vrednošću minimalne potrošačke korpe“, rekao je Mihajlović.

  Dodao je da radnici nisu ni osetili povećanje plata jer ih je „pojela“ inflacija, a da će stanje biti još gore posle januarskog poskupljenja struje, gasa i drugih proizvoda.

  Poslodavac, kako je rekao, mora da plati radnika ako misli da ga zadrži da ne ode u inostranstvo.

  Na minimalcu 400.000 radnika

  Prema rečima predsednice Sindikata UGS „Nezavisnost“ Čedanke Andrić, i da se zaustavi inflacija tokom godine, cene se neće vratiti. „Nastavlja se to bežanje potrošačke korpe od minimalne zarade za koju radi dosta ljudi u komunalnim delatnostima, pravosuđu, prosveti, kulturi…“, rekla je Andrić.

  Nemačka, radnici, karta šansi (Unsplash)

  Nemačka, radnici, karta šansi (Unsplash)

  Andrić je kazala da država deset godina tvrdi da za minimalnu zaradu u Srbiji radi oko 350.000 ljudi, ali da je taj broj sigurno veći, najčešće se pominje oko 400.000.

  „Kakvo je stanje u segmentu plata najbolje govori medijana koja iznosi 57.810 dinara, što znači da polovina od ukupnog broja zaposlenih radi za platu manju od tih 57.810 dinara“, rekla je Andić.

  U septembru prošle godine Vlada Srbije je, pošto nije postigla konsenzus o visini minimalne zarade sa sindikatima i poslodavcima, sama utvrdila vrednost od 40.020 dinara.

  Izvor: Beta

  Foto: unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE