Industrija zaustavila pad

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Industrija zaustavila pad

  Industrijska proizvodnja u Srbiji je u februaru zaustavila pad koji traje još od novembra prošle godine i zabeležila rast od 2,4 odsto i to pre svega zahvaljujući rastu prerađivačke industrije za 3,8 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

  Kako je rečeno na predstavljanju Makroekonomskih analiza i trendova (MAT), dve oblasti su dale ključni doprinos ovom porastu prerađivačke industrije – prehrambena industrija i proizvodnja naftnih derivata.

  Prehrambena industrija je nakon višemesečnog smanjenja vrednosti proizvodnje zabeležila rast od sedam odsto u odnosu na februar prethodne godine, dok je naftna industrija ostvarila rast od čak 38,8 odsto. Ove dve grane su same faktički doprinele rastu prerađivačke industrije od 3,8 odsto.

  Međutim, najveći deo rasta proizvodnje nafte i derivata je u stvari posledica prošlogodišnje manje proizvodnje jer “približno jedan procentni poen međugodišnjeg porasta ukupne prerađivačke industrije od 3,8 odsto u februaru nije došao zahvaljujući tekućem porastu, već padu proizvodnje derivata u prošlogodišnjem februaru”, kaže se u izveštaju MAT.

  Proizvodnja motornih vozila i prikolica je na opadajućem trendu i u februaru je za 12 odsto bila manja od proseka prethodne godine.

  Međugodišnji pad proizvodnje u toj oblasti u prva dva meseca ove godine bio je 12,8 odsto, a samo u februaru 5,8 odsto“, rekao je jedan od autora MAT Stojan Stamenković, dodajući da je samo u proizvodnji motornih vozila u februaru pad bio 56 odsto, ali je u celoj oblasti to ublaženo povećanjem proizvodnje delova za automobile.

  Prema rečima saradnika MAT Ivana Nikolića, izvoz je opet u dvocifrenom rastu, a uvoz je pokriven izvozom sa 74,1 odsto.

  Porast izvoza je registrovan u isto vreme kada su naši glavni spoljnotrgovinski partneri, Nemačka i Italija, zabeležili loše rezultate, što je, navodi, signal da se stvari u EU ne popravljaju, budući da već dugo ima ozbiljne probleme.

  U vezi sa postignutom makroekonomskom stabilnošću, Nikolić kaže da u toj oblasti u februaru nije bilo promena, inflacija je potpuno u granicama cilja, a zabeležen je i za 25 milijardi dinara bolji fiskalni suficit u prva dva meseca nego što je planirano.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE