Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Indija, sporazum

  Veliki GUBICI Indije: Investitori odlaze, rupija doživela sunovrat

  Indijska rupija je dotakla još jedan rekordno nizak nivo jer su strani investitori nastavili da prodaju državne akcije.

  Rupija je pala na čak 80,06 za dolar u utorak pre nego što je preokrenula gubitke za povećanje od 0,1 odsto pošto su trgovci naveli moguću intervenciju centralne banke. Valutu je do sada ove godine umanjilo skoro 30 milijardi dolara stranih odliva iz državnih akcija (rekordna suma) i zabrinutost zbog pogoršanja deficita tekućeg računa zbog povišenih cena nafte i roba.

  Kreatori indijske politike nastojali su da zaustave pad valute nizom mera, od intervencije do povećanja dažbina na uvoz zlata, sa slabijom rupom koja je doprinela inflatornim pritiscima iz uvoza. Druge valute na tržištima u razvoju takođe osećaju krizu jer „jastrebovi“ (finansijski savetnici ili kreator politike koji veruje da bi monetarna politika trebala održavati visoke kamatne stope kako bi se obuzdala inflacija) Federalne rezerve mame kapital ka SAD.

  Indijska Rupija (BIZLife)

  „Rizici za rupiju i dalje slabe“, rekao je Dhiraj Nim, ekonomista i devizni strateg iz Australia & New Zealand Banking Group Ltd. „Cene nafte, posebno, ostaju pomalo promenljive, dok spoljne nestabilnosti zbog pooštravanja Fed-a mogu da se nastave . Trgovinski disbalans takođe ostaje širok.”

  Valuta je pala za 7 odsto ove godine jer će se manjak na tekućem računu Indije verovatno povećati na 2,9 odsto bruto domaćeg proizvoda u fiskalnoj godini koja se završava 31. marta, a prema Blumbergovom istraživanju krajem juna, skoro duplo više u odnosu na prethodnu godinu.

  Predviđa se dalji pad

  „Indijska centralna banka je za urednu apresijaciju ili depresijaciju valute i interveniše u svim tržišnim segmentima kako bi obuzdala volatilnost“, rekao je guverner Šaktikanta Das ranije ovog meseca.

  Stratezi u Nomura Holdings Inc and Morgan Stanley predviđajući da bi valuta mogla pasti na 82 za dolar do septembra. Cene sugerišu da postoji 67 odsto verovatnoće da rupija padne na taj nivo od sada do kraja decembra, u odnosu na 50 odsto na početku jula.

  Indija, Tadž Mahal (Pixabay)

  Rezervna banka Indije ima devizne rezerve od skoro 600 milijardi dolara, koje koristi da zaštiti rupiju. Vlasti su povećale carine na uvoz zlata i povećale namete na izvoz nafte. Monetarne vlasti su takođe najavile mere za privlačenje većeg priliva deviza u zemlju i dozvolile izmirenje trgovine u rupijama.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE