Imunolog sa Oksforda o BEZBEDNOSTI VAKCINE AstraZeneka

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Imunolog sa Oksforda o BEZBEDNOSTI VAKCINE AstraZeneka

  Suspendovanje primene vakcine AstraZeneka u većem broju evropskih zemalja je veoma zabrinjavajuće, a sve velike zdravstvene organizacije, na čelu sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) i Evropskom agencijom za lekove (EMA), naglašavaju da treba nastaviti sa vakcinacijom, jer korist protiv Kovida-19 neuporedivo nadmašuje potencijalne rizike koji nisu dokazani niti postoji biološka osnova koja ih povezuje sa vakcinom, kaže dr Anita Miličić, rukovodilac Laboratorije za formulaciju vakcina instituta Džener na Univerzitetu u Oksfordu.

  Vakcina britansko-švedske kompanije AstraZeneka dospela je pre nekoliko dana u fokus javnosti nakon što je više evropskih zemalja suspendovalo korišćenje te vakcine zbog stvaranja opasnih krvnih ugrušaka kod nekih osoba koje su je primile.

  Koje sve zemlje su OBUSTAVILE UPOTREBU AstraZeneka vakcine?

  Anita Miličić za N1 ističe da je kompanija AstraZeneka potvrdila da su na raspodeljenim kontingentima vakcina sprovedene sve kontrolne mere.

  Kako navodi, dosad je dato više od 17 miliona doza vakcine AstraZeneka širom sveta, bez učestalosti tromboembolijskih pojava iznad brojeva koji se inače registruju u opštoj populaciji.

  „Nuspojave pokazuju da vakcina deluje“

  Ona naglašava da nuspojave pokazuju da vakcina deluje i da izaziva imunski odgovor, kao i da su sve nuspojave prolazne.

  Napominje da one ne traju duže od tri dana, najčesće 24 do 48 sati, naglašavajući da su svi ti efekti “daleko blaži i kratkotrajniji od zaraze virusom i posledica infekcije kovid-19“.

  “Dejstvo vakcine započinje aktivacijom našeg urođenog imunskog sistema. Taj sistem reaguje u toku prvih 24 do 48 časova od vakcinacije ili infekcije i preduslov je za aktivaciju dugotrajnog imuniteta, koji se bazira na formiranju antitela i odbrambenih ćelija (limfocita)”, ističe sagovornica.

  Kako objašnjava, nuspojave su zapravo simptomi aktivacije urođenog imunog sistema, iako nisu uvek prisutne i manifestuju se različito od osobe do osobe.

  “Konkretno za vakcinu AstraZeneka, dosadašnja primena pokazuje da je između 30 i 40 odsto osoba osetilo jedan ili više od sledećih simptoma: bol na mestu uboda, umor, glavobolju, bol u misićima ili zglobovima, groznicu, mučninu. Nesto ređi simptomi su otok ili crvenilo na mestu uboda, povišena temperatura, povraćanje ili dijareja, koji se javljaju kod približno deset odsto vakcinisanih. Retki efekti kod oko jedan odsto osoba uključuju vrtoglavicu, smanjen apetit, bolove u stomaku i promene na koži”, navodi dr Miličić.

  Ukazuje da su detaljne kliničke studije, koje su rađene u Velikoj Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi na ukupno nekoliko desetina hiljada učesnika, pokazale dobar imunski odgovor koji obuhvata i antitela i limfocite u svim starosnim grupama.

  “Kad je reč o smanjenju rizika od bolesti, posle prve doze procena je da vakcina AstraZeneka ima efikasnost oko 60 odsto, a posle dve doze, date u razmaku od 12 nedelja, efikasnost je nesto iznad 80 odsto. Ono što je najbitnije je da li vakcine deluju u široj populaciji. Dosad je AstraZenekinu vakcinu primilo više od 17 miliona ljudi, potvrđujući bezbednost vakcine na nivou stanovništva. Međutim, procena epidemiološke efikasnosti je moguća samo u sredinama sa visokim procentom vakcinisanih osoba. Dosadašnji rezultati iz Škotske, kao i šire iz Britanije, ukazuju na dobru efikasnost, vrlo sličnu rezultatima kliničkih studija, i to među osobama starijim od 65 godina“, ocenjuje dr Miličić.

  Naglašava da vakcine deluju na kolektivnom nivou, dodajući da je “svako od nas zaštićen u određenom stepenu“, zavisno od individualnog imunog sistema, starosnog doba, zdravstvenog stanja.

  “Ono što nas pouzdanije štiti jeste kolektivni imunitet. Ako je većina populacije vakcinisana, onda smo i ponaosob bolje zaštićeni. Nijedna vakcina nema 100 odsto efikasnost, ali ako se sprovede masovna vakcinacija gde 90 odsto ili više stanovništva primi vakcinu, onda je vrlo verovatno da će se virus potpuno suzbiti i prestati da cirkuliše kroz populaciju”, ističe dr Miličić.

  Kada je reč o tome da li postoje li starosna ograničenja za vakcinisanje AstraZenekom, sagovornica portala N1 ističe da je vakcina odobrena i bezbedna za sve starosne grupe iznad 18 godina, dodajući da su trenutno u Velikoj Britaniji u toku studije koje obuhvataju ispitanike starosti od šest do 16 godina.

  Izvor: N1

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE