Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Promena imena

  U Belgiji plaćaju 500 evra za promenu imena: Ako ,,zvuče strano“, imaju popust

  Taksu za promenu imena od 500 evra odredila je nacionalna vlada u Belgiji, ali lokalnim vlastima je dozvoljeno da menjaju cenu tamo gde smatraju prikladnim.

  Briselski kvartovi čak nude popuste ljudima koji se nadaju da će promeniti svoja imena koja „zvuče strano“. „Muhamed“ je najpopularnije muško ime u tri oblasti kojima upravljaju opštinske kancelarije koje su objavile popuste, navodi StatBel, statistička kancelarija belgijske vlade.

  Do sada su novčane naknade obično bile ukinute ili smanjene samo za strane državljane koji nemaju ime ili za osobe koje su podvrgnute promeni pola.

  Kritičari su tvrdili da je ponuda umanjenja za imena koja „zvuče strano“ uglavnom ciljana na ljude arapskog ili muslimanskog porekla, jer se mnoga nordijska ili irska imena smatraju belgijskim.

  Snižene cene

  Vlasti u centru grada smanjile su svoje cene za 90 odsto na 50 evra za nečiju prvu prijavu.

  Naselje Saint-Josse-ten-Noode, gde više od trećine stanovnika nije rođeno u Belgiji, odlučilo je da ponudi uslugu besplatno za one koji prvi put menjaju ime.

  Ali komune Eterbik, Ever i Forest, gde je Muhamed najpopularnije ime, navele su da su popusti dostupni samo ljudima u posebnim okolnostima.

  Ljudima sa imenima koja zvuče strano, kao i onima sa „smešnim, mrskim ili jasno staromodnim“ imenima, usluga će biti ponuđena po sniženoj ceni, piše The Telegraph.

  Promena imena

  Promena imena (Pixabay)

  Imena i njihovo poreklo

  Državni službenici slobodno odlučuju o tome koja imena se uklapaju u te oblasti, jer nisu sačinjene zvanične liste.

  Ahmed Mohsin, član briselskog regionalnog parlamenta, rekao je: „Šta to znači? Ako se zovem Muhamed, ime koje zvuči strano, i želim da se zovem Paskal, rečeno mi je da mogu imati popust“.

  Na primer, ime Erik ima nordijsko poreklo, ali se sada u potpunosti smatra briselskim imenom. Isto važi i za ime Kevin, koje ipak ima keltsko i irsko poreklo.

  „Ovaj pristup se, po mom mišljenju, mora primeniti i na imena kao što su Muhamed ili Fatima, imena arapskog i muslimanskog porekla“, zaključio je Ahmed.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE