Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ilić o energetskom sistemu: LOŠ UGALJ, efikasnost NE ZADOVOLJAVA

  Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Zoran Ilić izjavio je da su trenutno svi termo i hidro kapaciteti u pogonu i elektroenergetski sistem se stabilizuje, ali da zbog lošeg kvaliteta uglja efikasnost nije na zadovoljavajućem nivou.

  Ilić je gostujući na televiziji Insajder rekao da je to ministarstvo mesecima unazad dobijalo jasne stavove menadžmenta EPS da ima dovoljno kvalitetnog uglja, da neće biti potrebe za uvozom električne energije i da neće doći do problema u proizvodnji, i da su „očigledno bili obmanuti“.

  „Mi smo bili primorani da budemo uključeni i da obezbedimo stabilno snabdevanje i što pre povratimo stabilnost celog sistema i sve što smo preduzeli je rešilo situaciju. Očekujemo uskoro i otvaranje drugih polja, gde je ugalj kvalitetniji, i onda ćemo i manje uvoziti struju“, rekao je Ilić.

  Kako se navodi u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike, Ilić je rekao i da Blok B1 u TENT za vreme prvih jačih padavina snega „nije ispao iz sistema samo zbog lošeg uglja“, nego i zbog problema balansiranja turbine i drugih tehničkih nedostataka.

  On je kazao da elektroenergetski sistem Srbije neće moći da se u budućnosti osloni samo na proizvodnju iz TE, istakavši da EPS nije 30 godina izgradio nijedan kapacitet, kao i da je čitav energetski sektor „bio u snu prethodnih šest, sedam godina“.

  „Čak i ono što je bilo planirano kasni, a eleketroenergetski sektor je ozbiljna, sistemska stvar. Ministarstvo je postavljalo pitanja, a odgovor je uvek bio da je sve u redu“, rekao je Ilić.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE