Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ikea,cene nameštaja

  IKEA najavila PRODAJU fabrika u Rusiji i OTPUŠTANJE radnika

  Kompanija IKEA saopštila je da će prodati fabrike, zatvoriti kancelarije i smanjiti svoju radnu snagu od 15.000 ljudi u Rusiji. U pitanju je najnoviji potez najvećeg svetskog brenda nameštaja da prekine svoje poslovanje zbog napada Rusije na Ukrajinu.

  Odluka kompanije je usledila nakon što je IKEA privremeno zatvorila prodavnice i pauzirala nabavku u Rusiji, pridruživši se masovnom korporativnom egzodusu. Zapadne kompanije žurile su u pridruživanju sankcijama, čak i tokom pretnji da će Kremlj zapleniti stranu imovinu.

  Švedska kompanija je nastavila da isplaćuje zaposlene i to će činiti do kraja avgusta, prenosi Rojters.

  IKEA je saopštila da ne vidi nikakvu mogućnost da se u doglednoj budućnosti nastavi prodaja u zemlji, gde je otvorila svoju prvu prodavnicu 2000. godine.

  Kao rezultat toga, vlasnik brenda Inter IKEA, koji je takođe zadužen za snabdevanje, rekao je da će sada početi da traži kupce za svoje četiri fabrike. Izjavio je i da će trajno zatvoriti dve kancelarije za kupovinu i logistiku u Moskvi i Minsku i da će otpustiti osoblje.

  Kompanija ne može da nastavi sa radom

  IKEA ima 15.000 zaposlenih u zemlji, od kojih 12.500 radi u Ingka Grupi. Ona poseduje sve IKEA prodavnice u Rusiji.

  „Nažalost, okolnosti se nisu popravile, a razorni rat se nastavlja. Preduzeća i lanci snabdevanja širom sveta su teško pogođeni. Ne vidimo da je moguće nastaviti sa radom u skorije vreme“, navode u saopštenju Ingka grupe.

  Ingka, takođe jedan od najvećih svetskih vlasnika tržnih centara, još uvek nije zatvorila svojih 14 tržnih centara u Rusiji, brendiranih kao „MEGA“.

  Kompanija je saopštila da želi da obezbedi ljudima pristup osnovnim stvarima. Tu spadaju odeća, namirnice i apoteke, ali kontinuirano procenjuje situaciju.

  Ikea

  Ikea

  IKEA je odbila da komentariše planove za 17 zatvorenih prodavnica

  Dosadašnji koraci se razlikuju od nekih drugih velikih zapadnih kompanija, kao što su MekDonalds i francuski proizvođač automobila Reno. One su prodale svoju imovinu lokalnim kupcima i u potpunosti napustile Rusiju.

  Maloprodaja je i dalje pauzirana, saopštila je IKEA. Međutim, nagovestila je da bi to moglo da otvori vrata Rusima po poslednji put.

  „Da bismo obezbedili neophodne poslovne procese, organizujemo prodaju robe za dom koja se nalazi u našim magacinima zaposlenima i kupcima. Datumi će biti objavljeni uskoro“, navela je IKEA.

  Rečeno je da može donirati nešto zaliha ljudima kojima je potrebna.

  „Razmotrili smo širok spektar opcija pre nego što smo doneli odluku o prodaji akcija i nije bilo drugog održivog rešenja“, navodi kompanija u mejlu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE