Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  I za đake prvake OBAVEZNA informatika

  Informatika će biti obavezan predmet od školske 2020/2021. godine, najavljuje za Novosti ministar prosvete Mladen Šarčević.

  Sadašnji predmet „od igračke do računara“, koji je izborni, biće premešten u predškolsku nastavu, a osnovci će od prvog razreda imati nastavu iz informatike.

  Pripreme za uvođenje novine u nastavu počele su ove nedelje, a u projekat će biti uključen i Nacionalni prosvetni savet i Učiteljski fakultet.

  Časovi informatike biće obavezni, a ne izborni. Radna grupa će uskoro napraviti plan kojom dinamikom će se ovaj predmet uvoditi, da li prvo samo u prvi razred ili će biti neki drugi model, objašnjava Šarčević.

  Intenzivno opremamo škole kompjuterima i značajno povećavamo broj digitalnih učionica. Prošle školske godine bilo ih je 2.000, a do 15. septembra u školama će biti čak 10.000 digitalnih učionica.

  Plan je da se taj broj dogodine duplira, te da ukupno bude 20.000 digitalnih učionica. Planirano je ulaganje vredno 900 miliona dinara za informatičke kabinete.

  Kako će u praksi izgledati časovi informatike još se ne zna, jer prosvetni stručnjaci imaju vremena do proleća na osmisle, a Ministarstvo prosvete da usvoji, nastavne planove i programe.

  Organizovaćemo i obuke za nastavnike. Jedna od ideja je i da se fond časova raspoređuje prema mogućnostima konkretnih nastavnika, objašnjava Šarčević.

  Davnih 80-ih čuveni Nadrealisti su napravili jedan skeč o „specijalnom usmerenom obrazovanju u osnovnim školama“…

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE