Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „I ovog Božića svet gladan novca, moći…“

  Poglavar rimokatoličke crkve papa Franja prekorio je u besedi na Badnje veče one koji su zaljubljeni u bogatstvo i moć na račun ugroženih i dece, osudio rat, siromaštvo i pohlepni konzumerizam i podsetio da se Isus rodio u štali.

  Večernjoj misi koju je predvodio u sjaju Bazilike Svetog Petra u Vatikanu prisustvovalo je oko 7.000 vernika, među kojima je bilo turista i hodočasnika koji su zauzeli svoje mesto iza redova pontifika u belim haljinama.

  Papa Franja je inspiraciju za božićne pouke pronašao u skromnosti Isusovih prvih sati života u jaslama.

  „Dok se životinje hrane u svojim štandovima, muškarci i žene u našem svetu, u svojoj gladi za bogatstvom i moći, proždiru čak i svoje komšije, svoju braću i sestre. Koliko smo ratova videli! A na koliko mesta se i danas sa prezirom tretira ljudsko dostojanstvo i sloboda! Kao i uvek, glavne žrtve ove ljudske pohlepe su slabi i ranjivi“, rekao je Franja.

  On je dodao da i ovog Božića svet koji je gladan novca, moći i zadovoljstva ne ostavlja mesta za veliki broj male, siromašne i zaboravljene dece.

  „Ne dozvolite da vas savladaju strah, rezignacija ili obeshrabrenje. Isusovo rođenje u jaslama pokazuje gde se može naći pravo bogatstvo u životu: ne u novcu i moći, već u odnosima i ljudima“, rekao je on.

  Po završetku mise, papa, koga je pomoćnik gurao u invalidskim kolicima, prošao je kroz baziliku sa statuom bebe Isusa u prirodnoj veličini u krilu i pored nekoliko dece koja su nosila bukete ostavivši statuu deteta Isusa u jasle.

  Rimokatolička crkva i svi hrišćani koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru slave Božić, najradosniji praznik kojim se obeležava rođenje Isusa Hrista.

  Izvor: Agencije

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE