Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  I Kon se oglasio: Jedna osoba zarazi 20, ali ima i dobra vest

  Epidemiolog Predrag Kon kaže da se omikron razgranao i sada jedna osoba može da zarazi njih dvadeset, ali je ovo ipak postala blaga bolest.

  Epidemiolog je, gostujući u Beogradskoj hronici na RTS, rekao da on nosi masku u zatvorenom prostoru gotovo uvek, a na poslu nosi tokom čitavog radnog vremena. „U zdravstvenim ustanovama maska treba da se nosi obavezno. Obavezna je maska i u socijalnim ustanovama, jer tamo možemo da zarazimo nekog ko može da dobije tešku formu i da ne daj bože strada“, istakao je Kon.

  Prema njegovim rečima, nošenje maske je i dalje vrlo značajno, tamo gde ne može da se drži distanca, u zatvorenom prostoru, maska je apsolutno korisna. Napomenuo je da je najsigurnija maska ona poput N92, jer daju zaštitu adekvatnu za ovu situaciju.

  Korona virus

  Korona virus, kovid (Pixabay)

  Virus se značajno izmenio i mi u Srbiji imamo samo omikron, nema više delte“, istakao je epidemiolog.

  Kon je podsetio da je nekada jedna osoba mogla da zarazi 2,3 osobe, pa se taj broj povećavao na 5,6, sada se to višestruko povećava i od jedne osobe može da se zarazi više od 15 osoba, blizu 20.

  „To je tako što se tiče potencijala zaražavanja, ali je dobra vest što su oblici bolesti blaži. Omikron se jako razgranao, imamo puno mutacija. U Srbiji imamo BA1, BA2 koji zovemo stelt, ima BA4 – kentaur i BA5 koji ima ogroman potencijal, koji je u junu imao samo jedan procenat, a sada je došao na 28 odsto“, istakao je Kon.

  Krizni štab nema šta da kaže

  Prema njegovom mišljenju, Krizni štab koji postoji, ali se dugo ne sastavlja, nema šta da kaže.

  „Zabrane i kovid propusnice više nemaju nikakvog smisla jer BA5 zaobilazi imunitet, bilo da je stvoren vakcinacijom ili infekcijom. I BA5 može da se dobije jako brzo, ponovo. Mi ne znamo zašto je tako. I ne znamo zašto nema očekujućeg imuniteta koji smo naučili da imamo“, napomenuo je epidemiolog.

  I povrh toga, Kon kaže da je neophodna temeljna zaštita vakcinacijom.

  „Oni koji nisu primili buster treba da prime. Nema šta da čekaju. Skoro da je obavezujuće za one starije i imunokompromitovane, to spasava živote i teške forme. Ne sme da bude iznenađenje da broj zaraženih dostigne 10.000. Naredne dve nedelje će biti porast, ali opet naglašavam, ovo je postalo blaga bolest“, istakao je Kon.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE