I Gejtsovi u BORBI protiv koronavirusa: Melinda i Bil daju 100 mil. USD

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  I Gejtsovi u BORBI protiv koronavirusa: Melinda i Bil daju 100 mil. USD

  Fondacija Bila i Melinde Gejts obećala je da će dati do 100 miliona dolara za globalni odgovor na epidemiju novog koronavirusa od kojeg je do sada umrlo skoro 500 ljudi.

  Sredstva će biti upotrebljena za jačanje napora za detekciju, izolaciju i tretman obolelih, kao i za razvoj vakcina i dijagnostiku.

  “Međunarodne organizacije, nacionalne administracije, privatni sektor i filantropi treba zajedno da rade da se uspori širenje epidemije, da se pomogne zemljama da zaštite najugroženije stanovnike i da se ubrza razvoj oruđa kojima bi se epidemija stavila pod kontrolu”, rekao je zvaničnik fondacije Mark Suzman.

  U navedeni iznos spada i deset miliona dolara koje je fondacija prethodno obećala krajem januara.

  Iz fondacije se ističe da će usmeriti 20 miliona dolara organizacijama poput Svetske zdravstvene organizacije, američkog Centra za kontrolu i zaštitu od bolesti, kineske Nacionalne komisije za zdravlje i kineskog Centra za kontrolu i prevenciju oboljenja.

  Dodatnih 20 miliona biće prebačeno za pomoć zdravstvenim službama u podsaharskoj Africi i južnoj Aziji, gde su se nedavno pojavile epidemije poput svinjskog gripa H1N1.

  Fondacija je namenila do 60 miliona dolara za ubrzanje otkrića, razvoja i probe vakcina, lečenja i dijagnostikovanja virusa.

  https://www.bizlife.rs/zdravlje/dzek-ma-dao-14-miliona-dolara-za-vakcinu-protiv-koronavirusa/

  Virus uskoro dobija ime

  Virus koji izaziva novu bolest još nema odgovarajuće ime. Nazivali su ga koronavirusom, ali to je ime grupe virusa kojoj pripada. Takođe je dobio i privremen naziv – 2019-nCoV.

  Grupa naučnika sastala se iza zatvorenih vrata kako bi pronašla odgovarajući termin. Za BBC su rekli da su blizu da to i javno objave.

  “Imenovanje novog virusa se često prilično odlaže i fokus je do sada bio na javnom zdravlju, što je i razumljivo”, kaže Kristal Votson, viša naučnica i docentkinja u Centru za zdravstveno osiguranje Džon Hopkins.

  Izvor: N1, agencije

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE