Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „I država ruši dostojanstvo srpskog radnika“

  Dostojanstven rad u Srbiji ugrožava i država koja je servilna prema multinacionalnim korporacijama, među kojima je i kragujevački Fijat, za koje kao da ne važi domaće zakonodavstvo, tvrdi predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković.

  „Ovde privatne korporacije, pogotovu multunacionalne, ne plaćaju poreze i doprinose, ne uplaćuju osiguranje, kao u Goši gde ne uplaćuju ni plate. Omogućava im se da angažuju radnu snagu za 200 evra, plus 20 ili 25 odsto što se unapred dogovara sa nama.“

  Ono čega se pametan stidi, budala se ponosi, da imamo jeftinu, a obrazovanu radnu snagu. To ugrožava prava zaposlenih, rekao je Stojiljković u Kragujevcu za agenciju Beta.

  On je ocenio da je prostor nedostojanstvenog rada u Srbiji ogroman i kazao da dostojanstven rad znači da je bezbedan, ugovoren, da nije „na crno“ i pristojno i na vreme plaćen.

  Stojiljković je rekao da ono što je garantovano deklaracijama i deo evropskih vrednosti, nije obezbeđeno građanima Srbije. Kako je naveo, 10 odsto zaposlenih u Srbiji ide na posao, a ne prima platu, a petina zaposlenih je u sivoj ekonomiji.

  „Imate masovnu isplatu na ruke, a to je dogovor sa poslodavcem da se isplaćuje minimalac preko papira, a ostalo na ruke“, rekao je Stojiljković.

  On je rekao da je 7. oktobar Dan dostojanstvenog rada, ali je postavio pitanje da li će iko drugi, sem sindikata da ga se seti.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE