Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  I cena testenine ode u nebo

  Ljubitelji italijanske testenine možda će morati dublje da zagrabe u džep kako bi nabavili omiljenu namirnicu, budući da je žetva u Italiji bila slaba, a proizvođači ne mogu računati na kanadsku durum pšenicu, piše Rojters.

  Kanada snabdeva svet s dve trećine durum pšenice, a očekuje se da će ovogodišnja žetva biti upola slabija nego ona iz 2020. zbog ekstremnih vrućina i suše koja je pogodila tu zemlju. Zbog slabe kanadske žetve cene durum pšenice dostigle su najviši nivo u 13 godina što je podstaklo bojazan od velikog poskupljenja hrane tokom oporavka privrede od kovida 19.

  Italijanski proizvođači testenine obično podmiruju većinu potreba za durum pšenicom na domaćem tržištu, ali prognoza žetve nedavo je snižena, pa će biti prisiljeni na međunarodna tržišta.

  Prepolovljena kanadska proizvodnja vremenski se poklopila s padom svetskih zaliha durum pšenice na najniži nivo u šest godina, delom i zbog gomilanja zaliha testenine u „lockdownu“.

  Prethodno se očekivalo da će žetva durum pšenice u Italiji ove godine premašiti obim iz 2020, ali je Evropska komisija snizila u oktobru procenu proizvodnje sa 4,3 na 3,7 miliona tona, zbog čega su proizvođači u strahu za snabdevanje u prvoj polovini 2022.

  „Biće dramatičnije nego što je sad jer trenutno još možemo nabaviti domaću pšenicu. Situacija s durum pšenicom je jako ozbiljna“, rekao je izvršni direktor brenda testenine Divella, Vincenzo Divella.

  Delu kompanija preti nestašica ključne sirovine nakon što se iscrpe domaće zalihe pšenice i mogle bi biti prisiljene da obustave proizvodnju u narednim mesecima, upozorila je analitičarka Strategie Grainsa Severine Omnes-Maisons.

  „Što se tiče cena i nedostatka u ponudi durum pšenice, najgore možda tek dolazi“, kaže Omnes-Maisons.

  Međunarodno veće za žitarice prognozira da će globalna potražnja za durum pšenicom pasti na najniži nivo u 19 godina, ali će zalihe do leta naredne godine pasti najniže u 14 godina, što bi značilo da će se ponuda gotovo izjednačiti s potražnjom pre naredne žetve.

  Iako su neki proizvođači značajno podigli cene, prebacujući deo troškova na krajnje potrošače, to verovatno neće u većoj meri uticati na potražnju u bogatim evropskim zemljama, gde je durum pšenica propisana sirovina za taj prehrambeni proizvod.

  Kompanija za analizu podataka Nielsen objavila je da su cene jeftinih marki testenine u supermarketima u Francuskoj u oktobru porasle za gotovo 20 posto u godinu dana, što je možda tek najava opsežnih poskupljenja koja su pred vratima, prenosi Rojters.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE