Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Humaniji smo: Ogroman napredak Srbije u dobročinstvu

  Srbija se nalazi među tri zemlje, uz Češku i Kinu, koje su ostvarile najveći napredak u dobročinstvu tokom 2021. godine, saopštila je Fondacija za podršku dobrotvornim organizacijama.

  Sa prošlogodišnje 48. pozicije, mnogobrojna dobra dela građana i kompanija „popela“ su našu zemlju na 27. mesto, od ukupno 119 zemalja, koje su učestvovale u istraživanju, navodi se u saopštenju i podseća da je pre samo pet godina Srbija bila na 132. mestu na ovoj svetskoj listi dobročinstva.

  U 2021. godini najhumanija je bila Indonezija, iza koje slede Kenija, SAD, Australija, Novi Zeland, Mjanmar…a kada je reč o zemljama iz regiona, Bosna i Hercegovina se plasirala na 42. poziciju, Bugarska je na 54. poziciji, Mađarska na 62…

  U saopštenju piše da globalna agencija za istraživanja Galup svake godine vrši istraživanje za ovaj Indeks i meri tri vrste ponašanja – donacije u novcu gde je Srbija na 11. mestu, pomoć nepoznatim osobama gde je na 39. poziciji i volontiranje za dobrotvorne ciljeve u čemu je naša zemlja najslabija i nalazi se na 116. mestu.

  Kako se navodi, čak 60 odsto od ukupne sume donirali su građani Srbije, dok je poslovni sektor donirao 33 odsto.

  Kada se pogleda struktura primalaca donacija, na prvom mestu su neprofitne organizacije koje se bave humanitarnim, socijalnim i društvenim pitanjima (41,6 odsto), pojedinci/porodice (32,7 odsto), javne institucije (20,1 odsto) i lokalne i nacionalne vlasti (3,9 odsto).

  Struktura krajnjih korisnika donacija ubedljivo na prvom mesto stavlja osobe sa zdravstvenim problemima – čak 65 odsto dobrotvornih akcija otišlo je na lečenje zdravstveno ugroženih građana.

  Kako se dodaje, za njima slede korisnici usluga lokalne zajednice, socijalno ugrožene osobe, majke i bebe, migranti, osobe sa invaliditetom…

  Svetski indeks davanja koji svake godine pravi Fondacija za podršku dobrotvornim organizacijama predstavljen je u Njujorku na 77. zasedanju Generalne skupštine UN.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE