Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvatsku trese skandal: Uhapšen ministar, potom i razrešen

  Ministar građevine, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat uhapšen je pošto je policija pretresla njegovu kuću u Međimurju, javili su hrvatski mediji.

  Policija je po nalogu Kancelarije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) pretresla Horvatovu kuću u Donjoj Dubravi u Međimurju, a potom ga odvela na ispitivanje u Zagreb.

  Prema navodima medija, na meti istražitelja našlo se nekoliko državnih funkcionera, među kojima i potpredsednik Vlade Hrvatske iz reda srpske nacionalne manjine Boris Milošević.

  Horvat se našao pod istragom zbog sumnjivog dodeljivanja državne pomoći i podsticaja iz vremena dok je vodio Ministarstvo privrede.

  Horvat se povezuje sa zloupotrebom položaja i ovlašćenja u vreme dok je vodio Ministarstvo privrede. Sporna je dodela novca iz programa razvoja preduzetništva na područjima naseljenim pripadnicma nacionalnih manjina. Novac se navodno dodeljivao bez kriterijuma.

  Iako je prvobitno branio ministra, premijer Andrej Plenković razrešio je dužnosti Horvata, dodajući da je to učinio „na lični zahtev“.

  Horvat je prvookrivljeni, a drugookrivljena je njegova pomoćnica Ana Mandac.

  Sumnja se, navodi USKOK, kako je po nalogu Horvata njegova pomoćnica u tablicu onih kojima se dodeljuju bespovratna sredstva dodala one subjekte koji ne ispunjavaju kriterijume, a Horvat je onda potpisao da im se dodele bespovratni podsticaji.

  USKOK je, na osnovu krivične prijave PNUSKOK podnete nakon višemesečnog kriminalističkog istraživanja, doneo rešenje o sprovođenju istrage protiv šestoro hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje krivičnih dela zloupotrebe položaja, te pomaganja i podsticanja na zloupotrebu položaja, piše na sajtu USKOK.

  Izvor: Agencije

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE