Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kredit Srbija

  Hrvatskoj fali 500 stručnjaka da bi povukla milijarde evra iz EU fondova

  Hrvatskoj je na raspolaganju 25 milijardi evra iz fondova Evropske unije, ali da bi se novac povukao, presudni su visokoobrazovani stručnjaci, piše Jutarnji list, navodeći da za EU projekte fali 500 zaposlenih u državnoj upravi.

  Hrvatska do kraja 2029. godine kroz sve dostupne fondove EU ima priliku iskoristiti ukupno 25 milijardi evra, ističu u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Evropske unije.

  U sistemu upravljanja i kontrole korišćenja fondova EU u državnoj upravi, dakle različitim ministarstvima i agencijama, trenutno radi nešto više od 2.000 službenika. To je, kako su izračunali u resornom ministarstvu, oko 78 odsto zaposlenih u odnosu na potrebe iskazane u analizama za 2023. godinu.

  „U narednim godinama očekuje se povećano opterećenje s obzirom na veliki broj konkursa koji se moraju raspisati i broj projekata koji će se ugovoriti, kao i posledično povećanje opterećenja za deo sistema zaduženog za kontrole i isplatu sredstava prema korisnicima“, pojašnjavaju u ministarstvu zaduženom za fondove EU.

  Kako bi popunili oko 500 potrebnih radnih mesta, u planu su prekvalifikacije zaposlenih koji su već u sistemu državne uprave, ali bi ubuduće radili na fondovima EU, dok bi se deo zaposlenih tražio na javnim konkursima.

  „Moramo uzeti u obzir da je zaposlene s EU-kvalifikacijama teško zadržati u sistemu i da na tržištu rada ne postoji dovoljan broj onih koji mogu zadovoljiti potrebe sistema. Naime, radi se o ljudima koji imaju isključivo visoku stručnu spremu i, u pravilu, iskustvo na poslovima fondova EU“, kažu u ministarstvu.

  Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić poručuje da je glavni cilj potrošiti svaki evro koji je Hrvatskoj stavljen na raspolaganje, tim više što je završna godina prve pune finansijske perspektive.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay, screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE