Hrvatski poslanici u EP: Nismo za blokadu Srbije, ali...

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvatski poslanici u EP: Nismo za blokadu Srbije, ali…

  Hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu izjavili su da Hrvatska ne želi da blokira Srbiju na putu ka Evropskoj uniji, ali da tokom pregovora Srbija mora da reši više otvorenih pitanja u odnosu sa susedima.

  Posle jučerašnje rasprave u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta o izveštaju i rezoluciji koje je predložio izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister, poslanici iz Hrvatske su kao nerešena pitanja naveli pitanja nestalih, povratka kulturnog blaga, granice, kao i srpski zakon o univerzalnoj jurisdikciji za procesuiranje ratnih zločina.

  Otvorena pitanja koja imamo sa Srbijom moraćemo rešavati tokom pregovora. Nisam zagovornik toga da ta pitanja budu razlog za neotvaranje poglavlja, ali kod zatvaranja poglavlja ta pitanja moraju biti rešena“, rekla je Dubravka Šuica iz Hrvatske demokratske zajednice, prenose agencije.

  Šuica je rekla i da je interes Hrvatske da se “granica EU pomeri ka istoku i da Hrvatska ne bude graničar”, ali da Srbija ispuni uslove za članstvo. Ona je rekla da Hrvatsku posebno zanima i usklađivanje spoljne i bezbednosne politike Srbije sa politikom EU “što u ovom trenutku nije slučaj”.

  Činjenica je da se često sprovodi proruska politika. To je ono što neće omogućiti Srbiji put u EU“, dodala je.

  Izvor: BIZLife/Agencije

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE