Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvatska usvojila „Leks Agrokor“

  Sabor Hrvatske izglasao je Zakon o vanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu koje su suočene s teškoćama u poslovanju, poznatiji kao Leks Agrokor.

  Zakon omogućava postupak vanredne uprave u kompanijama koje imaju više od milijardu evra duga i 5.000 zaposlenih. Postupak može da pokrene ili vlasnik kompanije ili poverioci, uz saglasnost vlasnika, a poverenika imenuje država.

  Vanredna uprava može da traje najviše 15 meseci, a ako postupak stabilizacije i restrukturiranja ne uspe, kompanija bi išla u stečaj.

  U izradu Zakona krenulo se po izbijanju velike krize u Agrokoru zbog prezaduženosti, ali iz Vlade tvrde da njegov cilj nije zaštita vlasnika Ivice Todorića, već hrvatske privede.

  Premijer Andrej Plenković ponovio je da je u slučaju koncerna Agrokor cilj zaštita hrvatske ekonomije, radnika, dobavljača i onih koji su na njih naslonjeni, poverilaca i same kompanije, tako da se restrukturira i da joj se osigura nova likvidnost.

  Premijer je naglasio da bi Vlada bila zadovoljna kada bi se akteri krize u Agrokoru dogovorili o rešenju bez primene zakona, ali ako to ne uspeju Vlada je spremna da pruži doprinos.

  Zakon nisu podržali predstavnici najvećih stranaka opozicije. Predsednik HNS i bivši ministar privrede Ivan Vrdoljak ocenio je da se zakonom neće popraviti situacija u Agrokoru niti sanirati šteta nastala zbog „neodlučnosti i zakasnele reakcije Titanik Vlade“.
  [preporucene_vesti ids=“263310″]

  Nakon sastanka Agrokora i banaka, medijima se obratio i glavni direktor za restrukturiranje Antonio Alvarez.

  „Upravo smo završili konstruktivan sastanak sa svim članovima Odbora za koordinaciju banaka. Oni nastavljaju podržavati dalje poslovne operacije Grupe kao i sve druge doprinose, posebno one od strane zaposlenih i dobavljača tokom ovog izrazito neizvesnog perioda“, poručio je.

  Oni jednoglasno izražavaju nameru finansiranja operativnih potreba Grupe za finansijskim sredstvima pod uslovom da ta sredstva imaju prioritetni status u novom Zakonu, koji je upravo izglasan u Saboru, istakao je Alvarez.

  Izvor: Beta, Agencije

  Foto: Beta/Hina

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE