Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvatska proizvodi nano-maske, EFIKASNE protiv korone 99%

  U Hrvatskoj su nedavno počele da se proizvode nove četvoroslojne maske koje zaustavljaju sve viruse, uključujući i virus Covid-19. Kako navode hrvatski mediji, sva ispitivanja dala su „odlične rezultate“, i maske će se uskoro naći na tržištu. Ipak, još uvek se ne izvoze, pa ih građani Srbije ne mogu očekivati.

  Nano-maske razlikuju se od ostalih jednokratnih maski na tržištu. One mogu da se koriste i duže od 24 časa, za razliku od običnih koje prestaju da budu efikasne čim se filter navlaži, nakon dva do tri sata. Ove maske zaustavljaju virus u 99 odsto slučajeva, ali i bakterije, navodi Jutarnji list.

  Nanotehnologija

  „Za razliku od medicinskih maski čija se efikasnost gubi čim se filter navlaži, za dva,tri sata, ovde je funkcija drugačija jer je hemijski sastav filtera drugačiji i možete da ih nosite i duže od 24 sata“ objašnjava Suzana Perčić, direktorka razvoja u kompaniji Splendor tekstil, koja ove maske i proizvodi.

  Kako se navodi, izrada ove maske temelji se na modernoj nanotehnologiji. Ima sličnosti sa klasičnom medicinskom maskom, ali nanosloj daje dodatnu zaštitu od virusa.

  „Naš nanofilter je od polimera, hemijski inertan, otporan na temperaturu, ne razgrađuje se i nema nikakvog uticaja na ljudsko zdravlje“, kaže Perčić.

  Kako je navela, važno je pomenuti da maska štiti, ali ne šteti.

  Ideja o četveroslojnim maskama nastala je početkom godine za vreme pandemije, a samo u poslednja dva meseca udvostručili su proizvodnju.

  „Naš kapacitet je 4 miliona maskica mesečno, znači oko 160 hiljada dnevno u dve smene“, naglašava Ivan Perčić.

  Izvor: Jutarnji list

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE