Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bugatti Rimac

  Hrvatska „prilagođava“ zakon za Rimčev robotaksi

  Radna grupa Ministarstva saobraćaja Hrvatske radi na izmenama Zakona o prevozu kojima bi se zakonski omogućilo uvođenje autonomnih taksi vozila u svakodnevnu upotrebu, saznaje Jutarnji list.

  To je prvi pokušaj da se u tom zakonu propiše upotreba autonomnih vozila u javnom saobraćaju, piše dnevnik. Prema predlogu koji je na stolu i uskoro bi trebalo da ide u javnu raspravu, pravila za autonomni taksi se ne razlikuju od onih za „obični“.

  Za korišćenje autonomnih vozila poput robotaksija, kako se u široj javnosti kolokvijalno nazivaju, operater će morati prvo da ishoduje licencu za javni prevoz putnika automatizovanim vozilom.

  Sva autonomna taksi vozila moći će da koriste postojeća taksi stajališta i stajališta koja koriste vozila javnog prevoza. Isto tako, kao i ostala taksi vozila, moći će koristiti posebno obeležene saobraćajne trake.

  Prema radnoj verziji dokumenta, robotaksi moći ćete naručiti putem elektroničke aplikacije u kojoj putnik unapred vidi rutu putovanja i maksimalnu cenu.

  Reč je o zakonskoj podlozi koja će Mati Rimcu omogućiti uvođenje autonomnih taksi vozila, što on najavljuje već više od godinu dana.

  Prema najavama, usluga je trebalo da bude dostupna krajem ove godine, ali je sve prolongirano za godinu dana, odnosno za kraj 2024. godine, piše Jutarnji list.

  Izvor: Jutarnji list

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE