Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvatska odlučila: Lik NIKOLE TESLE na hrvatskom evru

  Hrvatsko Nacionalno veće za uvođenje evra potvrdilo je nakon sastanaka motive koji će se nalaziti na hrvatskim kovanicama evra.

  Šahovnica će biti podloga na svim kovanicama, karta Republike Hrvatske na 2 evra, kuna na kovanici od 1 evra, Nikola Tesla na 50, 20 i 10 centi, a motiv glagoljice će biti na kovanicama od 5, 2 i 1 cent, prenosi portal Index.

  Ministar finansija Hrvatske Zdravko Marić potvrdio je da se radi na ispunjavanju krijetrijuma konvergencije, odnosno zdravom i održivom rastu i eliminisanju raznih vrsta neravnoteža.

  Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić rekao je šta će se dogoditi sa cenama i platama kada evro bude uveden.

  „Pa ono što se pokazuje do sada u svim zemljama koje su uvele evro je da je nakon uvođenja evra standard porastao, odnosno da su plate rasle brže nego cene. Nema nikakvog razloga ne očekivati, ako je u svim članicama bilo tako, da tako ne bude i u Hrvatskoj“, poručio je Vujčić.

  Prethodno je hrvatski premijer Andrej Plenković naveo da su građani Hrvatske izabrali Nikolu Teslu kao simbol koji će biti na hrvatskom evru.

  Iz Narodnoj banci Srbije rečeno je da bi stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice evra predstavljalo prisvajanje kulturnog i naučnog nasleđa srpskog naroda.

  Izvor: Index.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE