Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zagreb, Hrvatska (Pixabay)

  Hrvatska ne može da preživi bez stranih radnika

  Procenjuje se da će Hrvatska ove godine izdati između 160 i 180 hiljada dozvola za boravak i rad stranih radnika, jer je potražnja za njima velika, posebno u građevinarstvu i turizmu, rečeno je na okruglom stolu Hrvatske privredne komore.

  Potražnja za stranim radnicima raste i hrvatska privreda bez njih ne može preživeti, kaže direktorka Zagreb City Hotelsa Josipa Jutt Ferlan.

  „Prošle godine izdato je 124.000 radnih dozvola što je gotovo 51.5 odsto više nego u 2021. godini“, rekao je predsednik Hrvatske privredne komore Zagreb Josip Zaher.

  Dodao je da su dozvole za boravak i rad izdate u najvećem broju u građevinarstvu i turizmu, a sve više i u logistici, skladištenju i trgovini.

  Veruje da će u budućnosti Hrvatska postati interesantno odredište za one koji žele raditi van svoje zemlje. „Počela je velika utakmica. Tako je s radnicima u logistici, u građevinarstvu i u turizmu“, kaže Zaher.

  Državni sekretar u Ministarstvu rada Ivan Vidiš kaže da je cilj dopuna Zakona o strancima povećanje udela kvalitetne i kvalifikovane radne snage, ali i dodatnog administrativnog rasterećenja.

  Prosečna plata mamac za strance

  Rekao je i da raste potražnja za stranim radnicima, ali i da Hrvatska postaje sve zanimljivija zbog sve konkurentnijih plata. „Prosečna neto plata od 1.095 evra je sve veći mamac stranim radnicima“, rekao je.

  „Sve više radnika ostaje u Hrvatskoj, tako da smo od 124.000 radnih dozvola prošle godine imali produžetak za 27.000. Vidi se da smo sve primamljiviji stranim radnicima pa raste udeo onih koji ostaju“, rekao je Vidiš.

  Što se tiče porekla stranih radnika, i dalje 60 odsto njih dolazi iz susedstva i šire regije, objasnio je Vidiš i naveo da najviše stranih radnika dolazi iz Bosne i Hercegovine, potom Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije.

  Međutim, zadnjih godinu-dve pojavio se Nepal, rekao je državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Željko Katić.

  „U prva tri i po meseca ove godine izdali smo 47.000 dozvola, a 2015. godine oko 2.700. Stoga vidimo da trend ne jenjava već raste i premašuje procene“, rekao je Katić i dodao da je u tri i po meseca ostvareno povećanje od 57 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

  Za ovu godinu Katić procenjuje da će MUP i HZZ izdati najmanje 160-180 hiljada dozvola za strane radnike.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE