Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvatska će dobiti najveću solarnu elektranu na svetu?

  Ministarstvo privrede i održivog razvoja Hrvatske će za desetak dana otvoriti ponude za energetske kapacitete na području opštine Proložac, koji bi mogli postati najveće solarno postrojenje na svetu.

  Reč je o ukupno 3,7 miliona kvadratnih metara, odnosno 370 hektara (ha) zemljišta pogodnog za postavljanje solarnih elektrana. Time bi ovo područje moglo postati jedno od najvećih solarnih elektrana na svetu.

  Poređenja radi, verovatno najveća svetska elektrana Enel Group Villanueva u Coahuili u Meksiku ima kapacitet od 2000 GWh godišnje, sastoji se od 2,5 miliona solarnih panela i prostire se na 2400 hektara.

  Najveće evropsko solarno postrojenje je u Španiji, ima kapacitet od 328 MW i prostire se, sa svojih 850.000 modula, na 220 hektara. Ta investicija bila vredna 250 miliona evra, a elektrana daje dovoljno električne energije za gotovo 200.000 domaćinstava.

  Iako se nezvanično šuška da je u igri za ovu zemljište nekoliko evropskih igrača, poznato je da već postoji studija za SE Prolojac investitora VSB Renewable Energy Croatia, koji planira projekat solarne elektrane kapaciteta 11,25 MW i priključne snage 10 MW.

  Projekat će se prostirati na 25 ha, od čega na same ploče otpada 14,3 ha. Usporedi li se ovaj projekt s ukupnim zemljištem, vidljivo je da na tom području ima kapaciteta za 15-ak takvih solarnih elektrana ukupne instalirane snage od najmanje 150 MW.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE