Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvatima „malo“ Tesle: Posle evra, daju mu i most?

  Spojen je i poslednji segment konstrukcije Pelješačkog mosta, koji povezao kopno kod Komarne u blizini Stona s Brijestom na pelješačkoj strani.

  Most sada povezuje hrvatsku teritoriju iz pravca Makarskog primorja do Dubrovačkog primorja preko Jadranskog mora i zaobilazi teritoriju Bosne i Hercegovine i grad Neum u BiH.

  Premijer Andrej Plenković poručio je na svečanosti na mostu u četvrtak iza ponoći da je ovo svehrvatski projekt i veliki dan za hrvatski narod.

  Nakon konačnog spajanja Pelješkog mosta na društvenim mrežama pokrenula se rasprava oko toga imena mosta, a među nekim od najinteresantijih je i ime najpoznatijeg naučnika srpskog porekla, koji je već predmet sporenja sa susednom Srbijom zbog ideje iz Zagreba da njegov lik ukrašava hrvatski evro.

  Predlozi su svakakvi, a mišljenja su podeljena. Neki smatraju da bi se most jednostavno trebalo zvati Pelješki most, dok neki predlažu Olivera Dragojevića, Nikolu Teslu, a deo ljudi se odlučio i našaliti s imenima i predlozima.

  Neki predlažu Mao Ce Tunga jer su most gradili Kinezi, dok drugi spominju bivšeg premijera Ivu Sanadera jer je tri puta otvarao radove na mostu.

  Hrvatsko Nacionalno veće za uvođenje evra potvrdilo je nakon sastanaka motive koji će se nalaziti na hrvatskim kovanicama evra. Prema odluci, lik Nikole Tesle na 50, 20 i 10 centi.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE