Zdravija hrana za Uskrs: Kako da je izaberete?
Uskrs je praznik koji slavimo s porodicom i prijateljima – obično okupljeni oko bogate trpeze sa sve specijalnim desertom na kraju.
Tokom praznika možete da se hranite lakše, a jednako ukusno i tako podržite zdraviji način ishrane ako napravite nekoliko pametnih izbora.
Evo nekih predloga:
Jagnjeći but ili pečena šunka u mrežici
Pobednik: jagnjeći but. Oba ova tradicionalna uskršnja jela su od malomasnog mesa. Jagnjetina ima 180 kalorija, oko 7 grama masti i oko 2 grama zasićenih masti u 100 grama. Ista količina šunke ima 139 kalorija, 5 grama masti manje od 1 grama zasićenih masti.
Dobijate više gvožđa, vitamina B12 i cinka od jagnjetine, ali ono što je najbitnije jeste nizak nivo natrijuma, samo 66 mg. Šunka sadrži 977 mg, ili 42 odsto maksimalne dozvoljene dnevne količine (2.300 mg).
Boranija ili špargla kao hrana
Pobednik: špargla. Šolja špargle (što je otprilike osam izdanaka srednje veličine) bogata je folatom, vitaminom A, vitaminom K i gvožđem. Ova dva priloga imaju istu količinu vlakana.
Da biste sačuvali hranljive materije, boju i teksturu, kuvajte šparglu samo dok ne omekša, to jest dok ne dobije svetlozelenu boju a izdanak se blago savija.
Pilav ili pečeni crveni krompir
Pobednik: pečeni crveni krompir. Hranljiva vrednost pilava zavisi od sastojaka koje sadrži, ali jedna šolja (kuvanog) pilava napravljenog na standardan način ima 352 kalorije. Krompir ima manje kalorija – 151 po komadu srednje veličine – i duplo više vlakana, a bogat je vitaminom C, gvožđem, kalijumom i nijacinom.
Prelijte ih maslinovim uljem pre pečenja i umesto soli, začinite ih svežim vlašcem ili ruzmarinom.
Dansko pecivo sa malinama ili galeta kao hrana
Pobednik: galeta. Za uskršnji doručak, galeta i dansko pecivo sa malinama su otprilike iste veličine (oko 70 grama). Dansko pecivo ima 263 kalorije i oko 13 grama masti, a galeta 218 kalorija i 11 grama masti.
Međutim, pod ovim se podrazumeva da na galetu ne stavljate sirup. Samo jedna kašika javorovog sirupa dodaje 52 kalorije i 12 grama šećera, čime se skoro izjednačava sa danskim pecivom.
Umesto toga, probajte da pojedete galetu sa svežim voćem, kao što su jagode ili borovnice, umesto sa sirupom. Unećete manje šećera a više vlakana i hranljivih materija iz voća.
Hrana jeste bitan segment svakog praznika, ali je neophodno imati meru i pravi izbor.
Izvor: BIZLife/www.consumerreports.org
Foto: Pixabay