Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  hrana

  Hrana i bezalkoholna pića u Srbiji NAJSKUPLJI u regionu

  U Srbiji su hrana i bezalkoholna pića najskuplji u regionu, a među članicama Evropske unije cene tih proizvoda najviše su u Luksemburgu, prema podacima evropske agencije za statistiku Eurostat.

  Cene robe široke potrošnje i usluga u Srbiji su na nivou od 60 odsto proseka EU, pokazuju podaci Eurostata za 2021. godinu.

  Hrana i piće su za 15 odsto jefitniji od evropskog proseka, ali su skuplji nego u Albaniji (82,6 odsto od proseka EU), Crnoj Gori (81,5 odsto), Bosni i Hercegovini (78,4 odsto) i Severnoj Makedoniji (64,2 odsto).

  Srbija takođe ima najviše cene elektronskih uređaja u regionu i EU, za 19 odsto više od evropskog proseka. U Evropi su ti proizvodi skuplji jedino na Islandu i u Norveškoj.

  Norveška

  Norveška (Pixabay)

  Kakve su cene struje i gasa?

  Što se tiče električne energije, gasa i drugih vrsta goriva, cene u regionu su približno iste i više nego duplo niže od proseka EU.

  Cene alkohola i duvana u Srbiji su na 68,5 odsto evropskog proseka. Cene odeće i obuće su nešto niže od proseka EU (oko 93 odsto).

  Severna Makedonija ima najjeftiniji alkohol i duvan u Evropi, a Crna Gora najjeftinija lična prevozna sredstva.

  Među članicama EU, Danska i Irska su najskuplje kada su u pitanju cene robe široke potrošnje i usluga. One su za 40 odsto više od proseka EU. Iza njih su Luksemburg (132 odsto evropskog proseka), Švedska (128 odsto) i Finska (126 odsto).

  Evropska unija

  Evropska Unija, zastave, pixabay

  Koje zemlje su najjeftinije, a koje najskuplje?

  Najniže cene robe i usluga imaju Rumunija i Bugarska, na nivou od 56 odsto proseka EU, i Poljska (60 odsto).

  Kada su u pitanju hrana i bezalkoholna pića, najskuplji je Luksemburg, gde su cene tih proizvoda za 25 odsto više od proseka u članicama EU. Iza Luksemburga su Danska i Irska. Najjeftinije su Rumunija, sa 69 odsto proseka EU, i Poljska (72 odsto).

  Najveće razlike u cenama su u ugostiteljstvu, kao i alkohola i duvana.

  Restorani i hoteli u Danskoj su čak 3,4 puta skuplji nego u Bugarskoj, gde su cene više nego duplo niže od evropskog proseka.

  Restoran, hrana, gosti

  Gosti, hrana, restoran (Pixabay)

  Kakve su cene alkohola i duvana u Evropi?

  Alkohol i duvan su u Irskoj duplo skuplji od proseka EU, u Finskoj za 73 odsto, u Švedskoj za 36 odsto, a najjeftiniji su u Bugarskoj (64 odsto proseka EU), Poljskoj (72 odsto) i Mađarskoj (79 odsto).

  Velike razlike u cenama su posedica različitog oporezivanja ovih proizvoda.

  Članice EU se manje razlikuju po cenama odeće. One su najniže u Bugarskoj, 24 odsto manje od proseka, a najskuplje u Danskoj, 34 odsto veće od proseka.

  Po cenama ličnih prevoznih sredstava, koja uključuju automobile, motocikle i bicikle, Danska je takođe najskuplja (138 odsto), a Poljska najjeftinija (81 odsto).

  U Poljskoj su najjeftiniji i elektronski uređaji (televizori, audio-vizuelni uređaji, računari i računarska oprema), čije su cene za 12 odsto niže od proseka EU, a najskuplji su u Holandiji, za 13 odsto iznad proseka.

  Električna energija, gas i goriva najskuplji su u Danskoj (131,8 odsto), a najjeftiniji u Mađarskoj (47,7 odsto).

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE