Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrana bi mogla dodatno poskupeti zbog sankcija Rusiji

  Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da sankcije uvedene zbog „konflikta u Ukrajini“ mogu dovesti do svetskog poskupljenja prehrambenih proizvoda, jer Rusija više neće moći da izvozi dovoljno đubriva.

  „Ako se tako nastavi to će imati ozbiljne posledice .. za celokupni prehrambeni sektor, porast inflacije će biti neizbežan“, rekao je on na sastanku Vlade dok se najavljuje suspenzija izvoza ruskog đubriva.

  Rusko đubrivo zasad nije samo po sebi pogođeno zapadnim sankcijama, međutim sektori finansija i logistike jesu i to utiče na kapacitete Rusije da izvozi.

  „Ako nastave da stvaraju probleme za finansiranje tog posla, njegovog osiguranja, logistike, isporuke naših proizvoda… onda će cene stalno sve više rasti i to će se osetiti na ceni finalnog proizvoda, prehrambenih proizvoda“, rekao je Putin.

  Rusija, kao i njen sused Belorusija koja je takođe pod jakim sankcijama, veliki su svetski snabdevači mineralnim đubrivom, posebno Evrope i Južne Amerike.

  Posle objave niza sankcija protiv Rusije i njene privrede kao odgovor na njen napad na Ukrajinu, rusko Ministarstvo industrije preporučilo je prošle nedelje ruskim proizvođačima đubriva da privremeno prekinu izvoz.

  Između ostalih posledica, sankcije sprečavaju neke od najvećih ruskih banaka da funkcionišu na međunarodnom tržištu.

  Ekonomske mere odmazde koje su preduzele pre svega zemlje Zapada protiv Rusije, dovele su do ogromnog pada rublje.

  Cene hrane u svetu nezaustavljivo rastu

  Izvor: Beta

  Foto: Kremlin.ru

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE