Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  krevet

  Hotelima u Srbiji fali od 4.000 do 5.000 radnika

  Hotelima u Srbiji nedostaje od 4.000 do 5.000 radnika, pa je veliki broj pokrenuo procedure za „uvoz“ radne snage iz svih krajeva sveta.

  Najveća prepreka je to što je teško garantovati da dolazak radnika u Srbiju za njih ne bude jedna od stanica ka EU, rekao je direktor Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) Georgi Genov.

  On je za Betu rekao da u 430 hotela u Srbiji, od kojih je oko 120 u Beogradu, radi oko 13.500 radnika.

  „Nedostaje 4.000-5.000 radnika čije su kvalifikacije, kelner, sobarica, kuvar… U Srbiji su plate za te kvalifikacije od 40.000 do 60.000 dinara, a u Hrvatskoj zarade 1.000 evra, pa odlaze tamo“, rekao je Ggenov.

  Dodao je da hoteli u Srbiji ne mogu da plate radnika kao u Hrvatskoj, iako je posao težak, sedam-osam sati na nogama, pa i više kada gosti neće da poštuju kraj radnog vremena.

  Predsednik Upravnog odbora HORES Aleksandar Vasilijević rekao je da je problem ublažen povratkom radnika sa sezonskih poslova iz Hrvatske, Crne Gore i drugih zemalja, ali manjak radnika je hroničan problem i opet će biti veoma teško na proleće kad se oni vrate u te zemlje.

  „Kada pogledate oglase, vidite da se najviše traže kelneri, sobarice, kuvari i druga radna snaga s nižim kvalifikacijama, ali nema odgovarajuće“, rekao je Vasilijević, koji je direktor hotela Hilton u Beogradu.

  On je rekao da taj hotel traži radnu snagu u Turskoj, da se obavljaju intervjui za posao, ali da još nisu našli odgovarajući kadar.

  Vasilijević je rekao da u hotelima u Srbiji već radi mnogo Kubanaca, Egipćana, Pakistanaca, državljana Šri Lanke i drugih zemalja.

  Hotelijerima je, kako je rekao, velika prepreka što u eri migracija treba da obezbede da im dovedena radna snaga neće posle određenog vremena pokušati da emigrira u EU.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE