Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hongkong: Brnabić na gala večeri zainteresovala publiku za Balkan

  Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je na skupu u Hongkongu da postoji istorijska šansa da se o Balkanu sledeće godine drugačije govori, na mnogo pozitivniji način koji za Balkan nije uobičajen.

  Brnabić je bila ključna govornica na gala večeri koju je britanski nedeljnik Ekonomist (The Economist) organizovao u okviru godišnje konferencije „Svet u 2018. godini“ (The World in 2018), u Hong Kongu.

  „Mi sada imamo istorijsku šansu. Sa posvećenošću, hrabrim političkim odlukama, liderstvom, sposobnošću i spremnošću da se prihvate kompromisi, i uz malo sreće, Balkan ima šansu da promeni sopstveni imidž. Ovo bi značilo da će u 2018. godini i sama Evropa izgledati drugačije i da je Balkan deo rešenja, a ne problema koji EU ili druge zemlje treba da rešavaju“, rekla je Brnabić, a saopštila Vlada Srbije.

  Brnabić je govorila o aktuelnim političkim i ekonomskim reformama u Srbiji, procesu evropskih integracija, odnosima sa EU i Rusijom i saradnji s Kinom, pre svega u okviru inicijative „Pojas i put“.

  U razgovoru sa Danijelom Frenklinom, urednikom magazina Ekonomist i urednikom godišnjih izdanja „Svet u…“ koje taj magazin izdaje, Brnabić se osvrnula na Samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, upravo održan u Budimpešti.

  Govoreći o inicijativi „Pojas i put“ Brnabić je istakla da je „ponosna što Srbija ima najviše projekata u okviru ove inicijative i portoflio od oko šest milijardi dolara“ za projekte infrastrukture, energetike i zaštite životne sredine.

  Predsednica vlade posebno se osvrnula na projekat brze pruge Beograd-Budimpešta koji je jedan od centralnih regionalnih projekata u okviru saradnje Kine i zemalja Srednje i Istočne Evrope, navodi se u saopštenju.

  Govoreći o spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, Brnabić je istakla da EU jeste prioritet Srbije, ali da proces pristupanja ne sme jednostavno da se vezuje za broj otvorenih i zatvorenih poglavlja, „već za suštinske i održive reforme koje vode do boljeg kvaliteta života svih građana“.

  Završavajući razgovor sa Anom Brnabić, moderator je naveo da je predsednica Vlade Srbije uspela da zainteresuje sve prisutne u publici da obrate više pažnje na Zapadni Balkan sledeće godine.

  Ovo je ujedno prvi put da je neki predsednik vlade iz regiona Zapadnog Balkana bio vodeći govornik na konferenciji „Svet u…“ koju Ekonomist organizuje svake godine, navodi se u saopštenju.

  Fokus ovogodišnje konferencije Ekonomista su bile geopolitika i ekonomija. Učesnici konferencije razgovarali su o globalnim trendovima od biznisa i politike, do nauke i kulture.

  Na konferenciji i gala večeri bili su politički lideri, predstavnici multinacionalnih kompanija, diplomate, naučnici, sportisti i umetnici.

  Izvor: Beta

  Foto: Vlada Srbije

  What's your reaction?

  Komentari

  • Dr Miggyy

   Na konferenciji i gala večeri u Honkongu, gde je prisustvovala naš(a) premijer(ka) na kojoj je ona bila glavni orator, je zaista pohvalno i zaslužuje posebnu pažnju. Nezgodno je to, a ona nije rekla, da se naša ekonomska konsolidacija zasniva, ne na privrednom rastu, već na otimanju penzija smukom stečene od strane nedužnih penzionera i zakidanju plata radnicima u javnom sektoru. To ispada da treba omasoviti i oporezovati sektor "javnih" kuća. Nama, bez teške industrije i jake poljoprivrede, nema izlaza, a ne vezivanjem kablova i sličnog, dragi (ne)moji vladari. To je, vi mislite, da zamajavate narod?

  • Boranin

   S ONE STRANE POSETE KINI Ništa čudno, premijer(ka) Ana u Kinu je odvela i devojku. Nakon teških i dugotrajnih razgovora mora s nekim da se relaksira. Za rad bolje emocije premijer(ke)a isplati se da se penzioneri nesebično odreknu od svoje penzije, bar znaće gde im ide penzija, a ne kao dosada, njen prethodnih otima penzije, a gde ide oteto ni otimač ne zna? Druga dobra strana je što i penzioneri, bar većina, kao i premijer(ka) imaju manju verovatnoću da dobiju AIDS u svojim romansama. Treća dobra strana je što premijer(ka) i u ljubavi uvodi IT tehnologiju, njen adut u politici zemlje.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE