Holanđani od Železare potražuju milionsku odštetu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Holanđani od Železare potražuju milionsku odštetu

  Holandska kompanija HPK Inženjering, koju je Vlada Srbije 2015. angažovala da upravlja smederevskom železarom, zatražila je od suda u Vašingtonu da omogući sprovođenje odluke međunarodne arbitraže iz Londona, prema kojoj železara mora da joj isplati naknadu od 12,4 miliona dolara zbog nezakonito raskinutog ugovora.

  HPK je Saveznom sudu u Distriktu Kolumbija podneo peticiju u kojoj se zahteva da se, na osnovu Konvencije o priznanju i izvršenju inostranih arbitražnih odluka, potvrdi odluka koju je u maju doneo arbitražni tribunal u Londonu.

  Londonski sud za međunarodnu arbitražu (LCIA) je u maju ocenio da je Železara nezakonito raskinula ugovor kojom je HPK 2015. angažovan da unapredi poslovanje te, tada državne kompanije, te privuče kupca za njenu privatizaciju.

  Ugovor sa HPK Inženjeringom je raskinut juna 2016. sa obrazloženjem da ne ispunjava ugovorene obaveze, koje nikada nisu objavljene. Železara Smederevo je 2016. prodata kineskoj Hestil grupi, ali holandska kompanija tvrdi da je ugovor sa njom bez razloga raskinut “uoči samog završetka privatizacije”.

  HPK u peticiji tvrdi da Železara i Vlada Srbije odbijaju da plate bonus od 10 miliona dolara koji je ugovorom bio dogovoren ako privatizacija usledi u roku od pet godina od njegovog sklapanja.

  Odlukom arbitraže u Londonu kompanija HPK ima pravo na bonus od 10 miliona dolara i iznos za dodatne izdatke, ali Vlada Srbije i železara ne žele da plate tu sumu.

  HPK optužuje Vladu Srbije da se, iako je bila vlasnik Železare, neopravdano poziva na njen nominalni nezavisni korporativni status kako bi izbegla plaćanje odštetnog zahteva.

  Prema neizvaničnim informacijama Bete, odbijen je tužbeni zahtev HPK Inženjering protiv države Srbije i ta kompanija teško da će moći da realizuje arbitražnu presudu o obeštećenju od Železare. Peticija američkom sudu se, prema tim izvorima, može tumačiti kao vrsta pritiska HPK da bi izdejstvovala naplatu tražene odštete.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • Mučenik

   KAMARAŠ PORUČUJE: PENZOSI, NEMATE MESTA ZA RADOVANJE! Od sva hvalisanja vlasti (ΛV i premijer(ka)) da će penzije biti veće no ikad, ostaće penzionerima “…ne lipši magarče do zelene trave”!? A zašto? Od početka godine državu su zadužili, protiv njene volje, za milijardu evra, za šest godina (2012. do 2017.) vladavine radikalno-napredni konzorcijum obezbedili zaduženje više od deset milijardi evra. Za period 2012. do kraja 2017. beleži se fantastičan porast broja aktivnih državnih funkcionera od skromnih 21.794 državnih parazita, RTB Bor za struju duguje (na dan 10. jun 2018.) 63.274.036 evra, Železara 39.489.959 evra itd. Ne plaća se rudarska renta, svaki treći zapošljeni radi na crno, dugovanja za poreza, kriminalne i druge radnje. I na kraju, Srbija treba da plati oštetu Petru Kamarašu iz HPK Menadžmentu, koji je upravljao Železarom u toku 2015 i 2016. zbog nezakonitog raskida ugovora, od 12,4 miliona dolara. Ošteta Miškoviću i ostalima što su hapšeni pa sud ih oslobodio, tek će se čuti. Kada se sve ovo sabere i oduzme, penzioneri će ostati kratkih rukava, od hvalospeva veće penzije no ikad, sačekaće mirno i tužno, naj dalje do odluke Sv. Petra.. Da se poslužim tehnike ΛV, bliže je ono što je govorio Niče: “nije suština u tome da smo bili živi, nego kako smo živeli”!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE