Hoće li švedski model konačno ućutkati sve svoje protivnike?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hoće li švedski model konačno ućutkati sve svoje protivnike?

  Švedska stopa novozaraženih od koronavirusa, koja je bila daleko iznad stopa skandinavskih suseda koji su se odlučili na karantin, sada je u dramatičnom padu i manja je od danske i norveške prvi put od marta i početka pandemije.

  “Švedska je od jedne od zemalja s najviše zaraženih u Evropi postala jedna od onih s najmanje zaraženih u Evropi, dok su mnoge druge zemlje zabeležile prilično dramatičan porast”, rekao je Anders Tegnel, glavni državni epidemiolog u zemlji, prošle nedelje na konferenciji za novinare.

  Prema brojevima dostavljenim Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), Švedska je tokom prošle nedelje u proseku registrovala 12 novih slučajeva na milon ljudi, u poređenju s 18 u Danskoj i 14 u Norveškoj.

  Broj umrlih trenutno je u proseku dva do tri dnevno a podsetimo imala je više od stotine umrlih dnevno sredinom aprila.

  Stokholm, središte švedske pandemije u aprilu i maju, zabeležio je prošle nedelje najmanji broj novih slučajeva od marta.

  Danska je istovremeno zabeležila 179 novih slučajeva u petak, što je najveći dnevni broj nakon više od četiri meseca.

  Šta više, nasumičnim testiranjem 2.500 ljudi protekle sedmice u Švedskoj nijedna osoba nije bolovala od covida-19 u poređenju s 0,9 odsto takvih slučajeva krajem aprila i 0,3 odsto krajem maja.

  “To tumačimo kao da trenutno nema raširene infekcije među ljudima koji nemaju simptome”, rekla je zamenica dr. Tegnela iz Švedske agenciji za javno zdravstvo objavivši rezultate u četvrtak.

  Bolja epidemiološka situacija zasigurno je olakšanje za zagovornike švedske, manje restriktivne strategije u borbi protiv koronavirusa, koji su u maju bili primorani zauzeti odbrambeni stav jer su proživljavali period kada je Švedska imala najveću stopu smrtnosti po glavi stanovnika u svetu.

  Za razliku od Danske i Norveške, Švedska nikada nije uvela karantin, ostavivši tako vrtiće, većinu škola, barove, restorane, trgovine i kancelarije otvorenima tokom pandemije.

  Švedska agencija za javno zdravstvo, koja postavlja strategiju borbe protiv virusa, ocenila je da je bolje pouzdati se u dobrovoljne mere socijalnog distanciranja i samoizolacije koje bi mogle biti duže na snazi.

  “Ono što sada vidimo jeste da takva održiva politika rezultate daje sporije, ali ih daje”, rekao je Tegnel pa dodao:

  “A takođe se nadamo da će rezultati s vremenom biti i stabilniji.”

  Pad broja slučajeva u Švedskoj dolazi u trenutku dok se mnoge evropske zemlje koje su koristile strogi karantin za kontrolu pandemije bore s novim porastom slučajeva koji su rezultat ponovnog otvaranja.

  Istovremeno, širom Evrope rastu protesti protiv mera, što će ponovno zatvaranje učiniti još politički težim ako do toga bude došlo.

  U govoru na švedskoj televiziji Tegnel je kazao da veruje da bi bake i deke u Švedskoj, kojima se savetovalo da ostanu izolovani i izbegavaju bliski kontakt sa svojim unucima i decom, sada trebalo da mogu neosetano da proslave Božić sa svojim porodicama.

  Izvor: Index.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE