Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Učesnici tribine Na kafi sa psihologom - Hemofarm fondacija

  Hitno raditi na empatiji kod dece

  Nakon tragičnih događaja koji su zadesili Srbiju početkom maja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u okolini Mladenovca, neopodno je usmeriti se „na emocionalno opismenjavanje dece koje mora da krene prvo sa edukovanjem roditelja„, zaključak je tribine „Na kafi sa psihologom“ koja je održana pred prepunom salom Dorćol Platza na temu „Srbija posle tragedija – da li imamo empatiju?“.

  Poruka psihološkinje Ivane Jakšić na tribini u organizaciji Hemofarm fondacije je da roditelji moraju više da pričaju sa decom.

  Verujem da roditelji to žele da rade, ali da li znaju kako to da rade, da li su podržani, da li imaju to gde da nauče, da li je bio neko da pogleda šta se dešava u nekoj kućnoj atmosferi„, rekla je ona i dodala da je, u pogledu ovako ekstremnih slučajeva nasilja, na prvom mestu porodična sredina, koje je obrasce učilo dete u okviru porodice, ali i kako teče socio-emocionalni razvoj deteta u okviru porodice, da li se potrebe deteta prepoznaju, da li se dete emocionalno opismenjava.

  Vladimir Borovnica, Dragan Ilić_Ivana Jakšić_Veran Matić, Suzana Đorđević

  Vladimir Borovnica, Dragan Ilić_Ivana Jakšić_Veran Matić, Suzana Đorđević -Hemofarm (Marko Risović)

  U velikom broju ovakvih slučajeva nailazimo na zlostavljanje, na vrlo problematične porodične situacije„, rekla je Jakšić i istakla kako je veoma važno šta se dešavalo u najranijem razvoju deteta u okviru porodice. Ona je ocenila da se nakon onoga što se desilo u „Ribnikaru“ „probudila vrlo snažna empatija kod ljudi“ i poručila da nam je potreban bolji „sistem prevencije i zaštite„.

  Psiholog Vladimir Borovnica rekao je da „50 odsto problema mentalnog zdravlja počinje do 14 godine, a 75 odsto do 24, 25 godine života“, te da je mentalno zdravlje dece i mladih uvod u probleme mentalnog zdravlja.

  Tribina Na kafi sa psihologom

  Tribina Na kafi sa psihologom (Marko Risović)

  On je istakao da, kada se govori o zaštiti mentalnog zdravlja, prioritet mora biti na jačanju službe za zaštitu mentalnog zdravlja dece i mladih, „što je kod nas tanko„.

  Novinar Veran Matić rekao je da je ono što se sada događa u Srbiji očekivana posledica strašne militarizacije društva koja traje 30 godina i dodao da je „jako važna demilitarizacija društva„.

  Kažemo da smo treća u svetu nacija po količini oružja. To ne znači samo količinu oružja, to znači prirodu našeg odnosa jednih prema drugima. U naš DNK je ugrađena nasilnost jednih prema drugima u bliskom odnosu„, ocenio je Matić, sugerišući da je važno raditi i na dekontaminaciji društva.

  Tribina „Na kafi sa psihologom“ je deo kampanje za borbu protiv depresije i stigme „Nesalomivi“ putem koje je više od 15.000 ljudi dobilo pomoć i podršku stručnjaka, psihologa i psihijatara koji rade na SOS liniji za borbu protiv depresije i stigme 0800 001 002 i email-u [email protected]. Pomoć i podrška, koju pružaju stručnjaci četiri Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti u Vršcu, Kovinu, Novom Kneževcu i Gornjoj Toponici su besplatni, anonimni i dostupni 24/7.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Marko Risović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE