Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  vikend putovanja

  Hiljade Čeha na ulici traže odlazak iz EU i NATO i zaokret prema Rusiji

  Šarolika koalicija čeških radikalnih nacionalista, antisistemskih stranaka i udruženja desnice i levice kao i antivaksera okupila je na Vaclavskom trgu u Pragu već treći put sa nekoliko desetina hiljada demonstranata koji zahtevaju ostavku vlade, odlazak iz Evropske unije i NATO, prekidanje pomoći Ukrajini i okretanje prema Rusiji.

  Dok je na prvom protestu 3. septembra na poziv organizatora na Vaclavski trg izašlo oko 70.000 ljudi, mesec dana kasnije odziv je polovičan i, prema procenama policije, reč je o nekoliko desetina hiljada ljudi.

  Demonstracije „Nenasilna revolucija Češka Republika na prvom mestu“ traže od predsednika Češke Miloša Zemana da smeni vladu, iako mu Ustav za to ne daje odrešene ruke, i predali su mu već sredinom oktobra peticiju sa 30.000 potpisa, a sada skupljaju dalje.

  „Ovo je novi nacionalni preporod. Želimo da se Češka vrati ponovo u češke ruke. 17. novembra ići ćemo u Češku televiziju da možemo to da kažemo milionima ljudi. Novinari o nama govore samo laži. Nismo u ratu i neprijatelj nije Rusija već vlada ratnih huškača“, kazao je demonstrantima jedan od dvojice organizatora protesta Ladislav Vrabel.

  „Ostavka“, „Sramota“, „Mi želimo mir“ skandirali su demonstranti, a na protest su doneli češke nacionalne zastave i crvenim prekrižene zastave EU, neki i zastave nereformisane, od prošlih izbora vanparlamentarne, komunističke partije KSČM, kao i transparente „Ne želimo vladu nacionalnog uništenja“ ili „Rat je stoka, a i vlada“.

  Dok nekada veliki prijatelj Rusije i lično predsednika Putina, sadašnji predsednik Češke Miloš Zeman, bezrezervno podržava češku vladu u pomoći Ukrajini i osudi Rusiji, demonstrante i njihov zahtev da se Češke okrene u spoljnoj politici Rusiji, pre svega zbog jeftinog gasa, podržao je bivši predsednik Češke Vaclav Klaus.

  I ove demonstracije ignorišu parlamentarni radikalni nacionalisti, stranka Sloboda i direktna demokratija, koji su svoj odvojeni protest na kome se okupilo oko 2.000 ljudi organizovali u drugom najvećem češkom gradu, Brnu.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE