Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  HIDROKSIHLOROKIN – lek koji je podelio svet

  Ceo svet je epidemiju koronavirusa dočekao nespremno. Brojke zaraženih i preminulih su naglo počele da rastu, a leka nije bilo. Kada su pokušavali da otkriju koji bi lekovi mogli da leče ovaj virus, naučnici su počeli da ispituju hidroksihlorokin.

  Ipak, neke zemlje nisu prihvatile hidroksihlorokin, pa su ga zabranile, dok se u drugim promoviše njegova upotreba u lečenju Covida-19. Jedno je sigurno, ovaj lek je podelio svet.

  Osim hidroksihlorokina kojim se uobičajeno leči artritis, veoma često se za lečenje od virusa pominje i antimalarik hlorokinom.

  Međutim, oba leka mogu da izazovu ozbiljne nuspojave, posebno srčane aritmije, što je mnoge stručnjake podstaklo na to da upozoravaju da se ne koriste van kliničkih ispitivanja.

  To nije sprečilo poznate osobe poput američkog predsednik Donalda Trumpa da javno promoviše hidroksihlorokin, iako nema dokaza o njegovoj efikasnosti.

  Rasprava je eskalirala nakon što je Lancet 22. maja objavio istraživanje sprovedeno na gotovo 100.000 pacijenata s koronavirusom koje je pokazalo da od navedenih lekova nema nikakve koristi, već da, naprotiv, povećavaju verovatnoću smrtnog ishoda.

  To je podstaklo Svetsku zdravstvenu organizaciju da zaustavi klinička ispi0tivanja sa hidroksihlorokinom.

  Države u svetu variraju kada je u pitanju korišćenje hidroksihlorokina u lečenju Covida-19. Neke su odlučile da ga zabrene nakon rezultata studije iz Lanceta.

  Francuska, Italija, Egipat, Tunis, Kolumbija, Čile, Albanija i Bosna i Hercegovina lek dopuštaju samo u kliničkim ispitivanjima, ali je terapija protiv koronavirusa njime zabranjena.

  Neke su zemlje prestale da ga koriste i pre Lancetove studije, poput Švedske i Nemačke.

  Ipak, neke države nastavljaju da promovišu hidroksihlorokin kao lek protiv virusa. Među njima su Brazil, Alžir, Maroko, Turska, Jordan, Rumunija i Portugal.

  Hidroksihlorokin se i dalje koristi i u Rusiji, na Tajlandu, Iranu, Bahreinu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U Indiji i Venecueli ga propisuju preventivno.

  Kuba ga koristi, ali je najavila da će uskoro da revidira svoje protokole vezane za ovaj lek.

  U Americi se hidroksihlorokin može davati samo pacijentima na bolničkom lečenju, iako je savezna Agencija za hranu i lekove (FDA) upozorila na potencijalno štetan uticaj na srce.

  Trump ga i dalje zagovara i rekao je da ga uzima kao meru prevencije, ali je kasnije objavio da je prestao.

  Izvor: Hina/SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE