Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hestil preuzima i slovačku železaru

  Kineska kompanija Hestil počinje od februara dubinsku proveru stanja slovačke železare Ju-Es stil (US Steel) u Košicama, pošto je američki vlasnik železare odbio sve ponude za prodaju osim kineske i potpisao prošle sedmice memorandum.

  „Vladu je informisao direktno američki vlasnik. Pristup je vrlo korektan. Jako nam je stalo da proizvodnja ostane u Košicama zato što je to važno strateško preduzeće koje vezuje za sebe hiljade ljudi.“

  To je preduzeće koje utiče na masu drugih preduzeća i na ukupni kulturni, sportski i društveni život u Košicama, kazao je o odlasku američkog strateškog partnera iz slovačke železare premijer Robert Fico.

  Fico je najavio da će, kad krenu konkretni pregovori o prodaji, pokušati da izdejstvuje da i slovačka država dobije neki paket akcija, dodajući da tako veliko preduzeće ne može da funkcioniše bez države.

  Ju-Es stil Košice je jedina firma ćerka američkog metalurškog giganta iz Pitsburga koji je u gubicima, ali slovačka železara, koja generiše 20 odsto prihoda cele korporacije, poslednjih godina posluje u plusu.

  Hestil (Hebei Iron and Steel Group Co), kompanija sa 130.000 zaposlenih iz Kine, preuzela je prošle godine Smederevsku železaru, koja je do 2012. takođe bila u vlasništvu Ju-Es stila.

  Slovačka vlada se nada da će eventualni novi kineski vlasnik zaustaviti otpuštanja iz poslednjih godina i ostati na sadašnjih desetak hiljada radnika.

  https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/eu-antidamping-dazbine-na-kineski-celik-ne-odnose-se-na-smederevsku-zelezaru/

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE