Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pažnja, menadžment

  Haljina koja pokazuje nivo stresa: Kolege će znati kada ste preopterećeni (FOTO)

  U modnom svetu postoji haljina koja odražava koliko mentalnog stresa doživljavate u bilo kom trenutku. Moda je oblik izražavanja – omogućava nam da artikulišemo ko smo ili kako se osećamo. Ali šta ako bi mogla da nam pomogne da saopštimo šta imamo na umu?

  Anuk Vipreht, holandska dizajnerka koja je pomalo opsednuta kreiranjem odeće koja čita misli, napravila je futuristički belu haljinu vanzemaljskog izgleda prekrivenu nečim što liči na očne jabučice. Nazvana ScreenDress, dizajnirana je da pomogne korisniku da izrazi kako se njegovo kognitivno opterećenje menja tokom dana.

  Termin ,,kognitivno opterećenje“ odnosi se na to koliko vaš mozak obrađuje u bilo kom trenutku. Tokom dana, stalno smo zasipani informacijama i ometačima koja nas udaljavaju od zadatka. Dok pokušavate da se spremite za posao ujutru, vaše dete vas pita za doručak, telefon vam zvoni. Kada vam je mozak preopterećen, to može da dovede do stresa, umora i frustracije.

  Moda nudi rešenje

  Problem je u tome što mnogi od nas nisu u potpunosti svesni svog kognitivnog opterećenja. I zbog toga je teško pokazati drugim ljudima koliko imamo posla. Vipreht smatra da moda prožeta tehnologijom može da ponudi rešenje.

  „Moda može pomoći nosiocu da komunicira sa drugim ljudima o tome šta se dešava u njegovom telu“, kazala je ona.

  ScreenDress ima kragnu koja ima šest okruglih displeja na sebi koji izgledaju kao male oči. Kragna je povezana sa trakom za glavu koju korisnik nosi, a koja prati moždane talase. Traka za glavu, koju pravi tehnološka firma G.Tec, koristi podatke iz mozga za procenu kognitivnog opterećenja. A zauzvrat, Vipreht vizualizuje ove podatke na displejima. Kada je osoba koja nosi haljinu mentalno preopterećena ili iscrpljena, zenice na oku se šire i šire. Kada osoba ima razumno kognitivno opterećenje, zenice se sužavaju.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by Anouk Wipprecht (@anoukwipprecht)

  Vipreht je rekla da je izabrala da vizualizuje kognitivno opterećenje učenika jer ljudi imaju tendenciju da manifestuju svoja kognitivna opterećenja u očima, čak i ako nismo u potpunosti svesni da to radimo.

  „Navikli smo da gledamo u zenice i možemo brzo da procenimo koliko su proširene ili sužene“, istakla je ona.

  Haljina kao inspiracija

  Vipreht je koristila najnoviju tehnologiju da bi je stvorila. Udružila se sa HP-om za 3D štampanje haljine koristeći vrstu najlona koji je lagan, ali i dovoljno jak da nosi elektronske komponente, piše Fast Company.

  Haljina je za sada konceptualna i predstavlja oblik performansa. Vipreht je navela da je zamišljena da inspiriše o tome kako bi nam moda mogla pomoći da se nosimo sa stresom svakodnevnog života. Ako bi vaša odeća na neki način mogla da odražava vaše kognitivno opterećenje, to bi moglo da pomogne u ublažavanju tenzija. Ako vaš partner vidi da se nosite sa velikim mentalnim opterećenjem, možda će odlučiti da odloži težak razgovor. Ako vaše kolege na poslu mogu da vide da ste preopterećeni, mogli bi da izaberu drugi trenutak da podele s vama šta su radili na odmoru.

  „Svet je usred krize mentalnog zdravlja. Navikli smo da skrivamo stres. Ali šta ako bismo umesto toga mogli da izrazimo stres, a ostatak sveta bi mogao da se prilagodi našem mentalnom stanju?“, kazala je ona.

  Digitalna odeća za METAVERZUM stigla u Srbiju: Evo kako izgleda i koliko košta (FOTO)

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE