Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hakeri preko tuđih uređaja „rudare“ bitkoine

  Hakeri našli način da iskoriste Messenger platformu kako bi naterali telefone korisnika da im rudare bitkoin novčiće.

  Sajber kriminalci koriste Fejsbuk mesindžer (Facebook Messenger) aplikaciju kako bi žrtve napada – računare i telefone – primorali na rudarenje Bitcoin kriptovalute.

  Trend Micro kompanija je otkrila i opisala „DIGIMINE“ virus, koji kroz Facebook Messenger rudari Monero i u manjem broju slučajeva bitkoin, objavio je britanski The Independent.

  Takođe, virus omogućava kriminalcima da potpuno preuzmu kontrolu nad Facebook i Messenger profilom zaraženog korisnika.

  Za sada je potvrđeno da „DIGIMINE“ funkcioniše na desktop Windows mašinama i kroz Messenger i Chrome aplikacije, ali su zabeleženi i pokušaji napada na mobilne platforme, mada nema preciznih i pouzdanih izveštaja o tome na koji način i kako virus prouzrokuje štetu.

  Virus usporava rad računara, zauzimajući resurse sistema i dalje se širi putem Mesindžer i Hrom platformi ka prijateljima iz liste prijatelja zaraženog korisnika.

  „DIGIMINE“ virus je zakamufliran i izgleda kao video fajl, zbog čega neoprezni korisnici bivaju zaraženi ovim, kako ga je Trend Micro opisao, vrlo opasnim virusom.

  Fejsbuk je upozoren na ovaj virus i propuste koje Fejsbuk i Mesindžer platforme imaju, a dodaje se da je virus detektovan već u zemljama Azije, Evrope, Severne i Južne Amerike i da se ubrzano širi, a u prvom talasu širenja bira zemlje visoke populacije.

  Blagi oporavak bitkoina

  Posle drastičnog pada vrednosti, sa više od 20.000 na manje od 13.000 dolara, trenutno najpopularnija kriptovaluta, bitkoin, stabilizovala se i počela da se oporavlja.

  Bitkoinom se u ponedeljak trgovalo za oko 15.500 dolara, što je bio skok od devet odsto u odnosu na dan ranije.

  Ukupna vrednost dostigla je 260 milijardi, što čini oko 44 odsto vrednosti tržišta kriptovaluta.

  Preduzetnik za kriptovalute, Džulijan Hosp, rekao je za CNBC da predviđa da će bitkoin naredne godine premašiti rekord od 20.000 dolara, ali da će se pre toga desiti još jedan pad.

  Hosp ističe da je tržištu dobrodošao taj pad, jer je omogućio investitorima da kupe još bitkojna po nižoj ceni.

  Izvor: N1, RTS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE