Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Guvernerka tvrdi: Ogroman napredak u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma

  Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da je Srbija u prethodnom periodu postigla ogroman napredak u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

  „Borba protiv pranja novca i finansiranja terorizma kontinuirani proces koji zavisi od svih učesnika u sistemu.“

  Usklađenost propisa i praksi s međunarodnim preporukama ne znači da ne treba da radimo na održavanju i stalnom popravljanju efektivnosti sistema jer je ta efektivnost od ključnog značaja i za integritet i stabilnost samog finansijskog sistema, rekla je guvernerka na početku skupa kojim je zvanično počeo proces međunarodnog ocenjivanja sistema Srbije protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

  Kako je precizirano, skup u NBS je šesti krug evaluacija koji u okviru Saveta Evrope sprovodi Komitet eksperata za evaluaciju mera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma (Manival).

  Podseća se i da je, nakon prošlogodišnjeg decembarskog zasedanja Manivala i potvrde usklađenosti našeg sistema s preporukom broj 15 FATF-a, koja se odnosi na nove tehnologije i virtuelnu imovinu, Srbija dobila priznanje usklađenosti svojih propisa i prakse sa svih 40 međunarodnih preporuka – što je rezultat koji je u ovom trenutku ostvarilo još samo desetak drugih jurisdikcija u svetu.

  Istaknuto je da NBS, kao jedan od nosilaca preventivnog dela sistema, pruža punu podršku svim učesnicima u sistemu, bilo kroz proces supervizije finansijskih institucija, bilo preko baza podataka i registara koje vodi.

  Na početku skupa učesnicima se obratio i direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Željko Radovanović, dok je preko video-linka učesnike pozdravila zamenica predsedavajućeg Biroa Manivala Ašgik Karamanukjan.

  Osnovni cilj dvodnevnog okupljanja u NBS je približavanje svih standarda u ovoj oblasti, među kojima su neki i izmenjeni od poslednjeg ocenjivanja, prezentovanje metodologije FATF-a i pojašnjenje pristupa ocenjivanju koje sprovodi Manival.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay, Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE