Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  kamatnu stopu

  Guvernerka o SRPSKOJ ekonomiji: Možemo biti više nego ZADOVOLJNI

  Narodna banka Srbije (NBS) objavila je da će Srbija ostvariti jedan od najboljih rezultata u Evropi u pogledu privrednog rasta, koji će iznositi više od šest odsto kumulativno u dve pandemijske godine.

  U saopštenju NBS je istaknuto da je pretkrizni novo ekonomske aktivnosti dostignut u rekordno kratkom roku. Kako je navedeno, za vraćanje na pretkrizni nivo bila su potrebna tri tromesečja, dok je nakon krize iz 2008. godine pretkrizni nivo dostignut tek posle četiri i po godine.

  „Naša ekonomija se oporavila u relativno kratkom vremenskom periodu i nivo pre pandemije prestigla već u prvom tromesečju 2021. godine. Pritom, zahvaljujući povoljnoj makroekonomskoj perspektivi zemlje, visokom prilivu stranih direktnih investicija i efektima investicija iz prethodnog perioda, procene za rast Srbije u 2021. godini konstantno smo revidirali naviše, što su činile i relevantne međunarodne institucije“, istakla je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

  Kako je naglašeno, „uprkos brojnim izazovima uzrokovanih pandemijom, NBS nije dozvolila da makroekonomska stabilnost bilo kog trenutka bude dovedena u pitanje“.

  Prilikom sumiranja ostvarenih rezultata NBS u ovoj godini, navedeno je i da je devizni kurs dinara prema evru stabilan, a da su devizne rezerve znatno veće nego pre krize.

  „Na kraju novembra one iznose 16,5 milijardi evra, što je za oko tri milijarde evra više nego na kraju 2020. godine, uprkos pandemiji, a rezerve zlata su dodatno povećane, za 1,7 tona, na rekordne 37,2 tone„, precizirali su iz NBS.

  Takođe, dinarska štednja je povećana za 12 odsto, na novi rekordni nivo od oko 104 milijarde dinara, što je šest puta više nego na kraju 2012. godine, a učešće dinarske štednje u ukupnoj štednji takođe je povećano.

  Dodatno je povećana i upotreba dinara u finansijskom sistemu Srbije, dok je učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima spušteno na najniža 3,4 odsto.

  Iz NBS su naveli i da je priliv stranih direktnih investicija iznosio oko 3,6 milijardi evra, tako da se po prilivu tih sredstava Srbije približila rekordnoj 2019. godini.

  Podseća se i da je Srbija „na pola koraka do investicionog rejtinga, koji uvećava vrednost svake pojedinačne kompanije u zemlji“.

  Ni inflacija ne brine

  Osnovu povećanja inflacije u 2021. godini činili su privremeni faktori, pre svega snažan rast svetskih cena energenata i hrane, kao i troškovni pritisci usled zastoja u globalnim lancima snabdevanja.

  „Po prestanku delovanja faktora iz međunarodnog okruženja koji su vodili inflaciju u 2021. godini, odnosno sa stabilizacijom svetskih cena energenata i hrane, postepenim rešavanjem problema zastoja u globalnim lancima snabdevanja i dolaskom nove poljoprivredne sezone, od drugog tromesečja 2022. godine očekujemo da inflacija uspori i da se vrati u granice cilja sredinom godine“, istakla je Tabaković.

  Kako je navedeno, u prilog tome govori i niska i stabilna bazna inflacija, koja se kreće oko centralne vrednosti cilja od tri procenta, „što ukazuje na to da nema značajnijih inflatornih pritisaka sa strane tražnje“.

  „Kada se sagledaju brojne neizvesnosti i izazovi iz međunarodnog okruženja s kojima smo se suočavali tokom druge pandemijske godine, koji su zahtevali našu stalnu budnost, opreznost, ali i proaktivnost, kao i ono što smo postigli i očuvali u takvim okolnostima, možemo biti više nego zadovoljni“, ocenila je Tabaković.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE